1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Нужните ни евромонети и банкноти биха напълнили 620 тира

Нужните ни евромонети и банкноти биха напълнили 620 тира

България губи милиарди от това, че не сме в еврозоната, каза Димитър Радев

 

България възможно най-скоро трябва да се присъедини към еврозоната, категоричен беше управителят на БНБ Димитър Радев по време на откриването на международната конференция "Еврозоната в България - кога?", организирана от Асоциация на банките в България, Българска CFA асоциация и Асоциацията на почетните консули в България.

По думите на Радев забавянето на пълната интеграция на страната ни в ядрото на Европейския съюз, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава. Той посочи, че мащабът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди.

Според управителят на БНБ България няма да успее до изпълни всички критерии за влизате в еврозоната към датата на излизане на доклада за конвергенция през юни. Радев разказа, че България има дългогодишна история в процеса на интеграцията ни към еврозоната, и че вече до голяма степен сме технически готови за приемането на еврото, пише "24 часа".

Подготовката на търговските банки се развива по план. Има обаче редица системи, които трябва да се адаптират за работа в условията на еврозоната. Има и още работа, свързана с небанковия финансов сектор, несъстоятелността и мерките срещу избирането на пари. Изпълняваме със значителен положителен марж критериите за приемането ни, с изключение на инфлационния. В инстуционален план ние до голяма част вече сме в еврозоната, каза Радев.

Българският лев е част от европейския валутен механизъм - ключово условие за приемането ни, каза още той. Финализирали сме и процеса по правна конвергенция с приемането на законовите промени в Закона за БНБ. Монетният ни двор е напълно готов, като преминаваме към тестово отсичане на 8 млл. евро монети, каза още Радев за готовността ни за приемането на еврото.

Общото количество банкноти и монети, които са необходими, тежи 12 300 тона и съответства на вместимостта на 620 тира, каза управителят. Нуждаем се от силна политическа позиция, посочи още Радев.

"В резултат на политическата криза изгубихме инициативата и лидерството в процеса на присъединяване. Нуждаем се от устойчива проевропейска политическа конструкция", подчерта той. Друго условие е връщането на пътя на фискалната консолидация, приемането на закона за въвеждането на еврото, както и ускоряване на работата по техническата подготовка от страна на правителството, тъй като БНБ ще бъде готова преди края на настоящата година. Шансовете ни остават силни и реалистични да се присъединим към еврозоната през 2025 година, каза още управителят на БНБ. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии