1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Как интерконекторът замени "Набуко"?

Диверсификацията на газ у нас се забави 15 години

Желанието на страната ни да получава газ, различен от руския, датира от 15 години. По една или друга причина обаче, за това време България направи малки крачки, но абсолютно недостатъчни. Едва преди няколко дни станахме свидетели на първата реална диверсификация като заработи газовата връзка България-Гърция.

Началото на връзката е стартирано още през 2009 година. ЕС подкрепя този проект с близо 250 милиона евро. 

Първата важна стъпка се прави през 2017 г. като тогава се обявява обществена поръчка с предмет „Избор на инженер-консултант“. Следват поръчки за археологически и строителен надзор. От първата стъпка у нас до разрешение за строеж в Гърция обаче, минават 2 години, в които нищо не се прави. През това време, а и в годините след това, страната ни остава зависима от руския газ.

Снимка: Reuters

Едва през 2019 г. проектът получава лиценз за независим оператор на газопреносна мрежа. Отворени са ценовите предложения на участниците, подали оферти за втората фаза на ограничената процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Проектиране, доставка и строителство на междусистемна газова връзка Гърция-България“. Прогнозната стойност на поръчката е 145 000 000 евро без ДДС, а срокът за изпълнение е 18 месеца. Допуснатите участници до втора фаза са 5 фирми и обединения.

На 8 юли 2022г. газова връзка е изцяло изградена, а близо три месеца по-късно по нея потича газ. Капацитетът на тръбата е до 3 млрд. кубически метра на година, но е проектиран така, че да има възможност да бъде увеличен до 5 млрд.кубически метра.

Преди няколко дни Азербайджан обяви, че има намерение на увеличи подавания газ до повече от 22 милиона кубически метра, като 11,2 ще отидат за европейските потребители.

Газовата връзка с Гърция всъщност замени до някаква степен проекта "Набуко", чиято цел бе да доставя ирански и азербайджански газ през Турция до Австрия. Рекордната цена от 16 млрд. евро обаче накара желаещите да инвестират в него, да се разколебаят.

Смелата идея на "Набуко" беше да е с капацитет 30 милиарда кубически метра. Връзката ни с Гърция е с доста по-малък капацитет, но българските и европейските лидери не крият удовлетворението си от вече реалната диверсификация.

Автор: Десислава Боцева

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии