1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Колко струват планинските спасителни акции?

БГ Бизнес

Това са актуалните цени на БЧК

Инцидентите с лавини не са рядкост през зимата. Днес лавина е паднала в Боровец и е затрупала сноубордисти и скиори. Това се е случило в района на Маркуджик 3. Затрупана е група гръцки скиори и сноубордисти. Все още тече спасителната акция на БЧК.

В този момент възниква въпросът колко ще трябва да платим, ако ни се наложи спасителна акция, а нямаме планинска застраховка?

От 01.08.2000 г. Планинската спасителна служба при БЧК въведе „Списък на видовете помощ, оказвана от ПСС при БЧК на български граждани и съответната им цена“. С приходите от оказаната помощ се покриват част от направените разходи по спасителните действия.

Планинска здравна застраховка

От началото на декември 2000 г., на българския застрахователeн пазар се предлага планинска здравна застраховка. Това е една добра алтернатива на директното разплащане. Застраховка на стойност около 30 лв. на година, покрива разходи до 1 000 лв., като за сравнение, при нещастен случай на ски-писта, за спасителната работа (400 лв.) и транспорта (160 лв.) се заплаща общо 560 лв., изчисляват от БЧК. Планинската здравна осигуровка отдавна е влязла в практиката на жителите на планинските държави, летуващите по планините. 

Ценита на видовете помощ

Нещастен случай в планината се заплаща 557 лева. Нещастен случай на ски-писта струва 400 лева. Акция при лавинно нещастие струва 955 лева. Акцията за търсене струва 724 лева.

Транспортиране на пострадал- 160 лева. Транспортиране на мъртвец струва 280 лева. Поръчка за издирване излиза 90 лева. Първичната медицинска помощ в спасителен пост струва30 лева. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии