1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

"Представят камъчета за метеорити в интернет": Колко всъщност струват метеоритите?

Ето къде в България можете да проверите дали притежавате истински метеорит

 

В последните часове всички говорят за падането на метеор, който голяма част от Северозападна България успя да види.  

Разликата между метеор и метеорит и кое се продава

Преди да говорим за цената на метеоритите обаче, е хубаво да изясним разликата между метеор и метеорит и кое можете да си купите.  

Метеорът е астероид или друг обект, който изгаря при навлизането в земната атмосфера. Наричат ги "падащи звезди". Ако един метеор не изгори напълно в атмосферата, тази част от него, която се приземи на повърхността, се нарича метеорит. Метеоритите могат да бъдат железни или каменни, като железните съдържат повече от 90% метал.

Снимка: iStock

Според синоптика Борислав Лазаров явлението, видяно снощи, най-вероятно е каменен метеорит, но е възможно да е и каменно-железен заради различните цветове, в които е видяно.

Снимка: Редакторски екип
Продават се и фалшиви метеорити

Но нека поговорим малко за това колко струват парчетата от метеорити. Преди да купите каквото и да е било имайте предвид, че всяко парче метеорит, което е оригинално трябва да бъде придружено със сертификат, защото в интернет има много камъчета, които се представят за метеорити.

Метеорити могат да се купят от хора, които се занимават с търсенето им – „търсачи на метеорити“, или Meteorite Hunters. В България съществува Българска асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити /БАТСЗМ/, които можете да попитате, ако се съмнявате в истинността на метеорите преди да го купите.

Цените на метеоритите варират най-вече заради големината, но и заради това от кой точно метеорит са и какъв е съставът им, защото много от тях имат център от благородни метали и се разчупват, за да се провери наличието на такъв.

Снимка: БГНЕС
Колко струват метеоритите и кое увеличава цената им?

Само преди 2 месеца американски музей предложи 25 000 долара на всеки, който може да предостави фрагмент от метеорит, паднал близо до границата между САЩ и Канада през април. На 8 април отдалечен район между Мейн и канадската провинция Ню Брънзуик падна "невероятно рядко" ярко огнено кълбо. Голямата награда ще отиде при „първия екземпляр от 1 кг“ от метеорния поток, се казва в изявление на музея.

Тук, разбира се, говорим за наистина голямо парче. Ако искате да си имате малък екземпляр цената е доста по-скромна.

Според Вашингтонския университет „Сейнт Луис“ редки типове метеорити (марсиански, лунни, някои други ахондрити) имат по-високи цени на грам от, да речем, обикновените хондрити и повечето железа.

Също така проби от малки, труднодостъпни метеорити се продават на по-високи цени от проби от големи метеорити, дори от същия тип метеорит. Обикновените хондрити, открити в горещи пустини, не струват толкова, колкото тези, намерени в Северна Америка или Европа.

Най-новите, дори на обикновен тип метеорит, струват повече от находките на същия тип метеорит. За последните спадове цената пада с времето, например Челябинск.

Ако при падането метеоритът има „добра история“ - преминал през покрив или е ударил пощенска кутия, тогава той „струва повече“ от метеорит, намерен да лежи в царевично поле или на паркинг.

Някои метеорити, например Сихоте-Алин, са по-красиви от други и се продават на по-високи цени.

Още за метеоритите:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии