Колко струва регистрационен номер на кола с 6 еднакви цифри или букви?

БГ Бизнес

Услугата за избор на номер се предлага от МВР срещу заплащане на определена сума

 

Освен модела автомобил, неговия цвят и функционалности, често шофьорите избират да поставят и конкретен регистрационен номер. Той може да бъде от цифри, букви, различни комбинации, които според тарифите на МВР, се заплащат в зависимост от вида регистрационна табела. 

Справка в сайта на МВР показва, че най-скъпата услуга е номер с 6 знака - цифри или букви. За него собственикът на превозното средство следва да заплати 7000 лв. Какви са цените на различните видове регистрационни номера: 

  • за табела с регистрационен номер с четири еднакви цифри в поредния номер - 1500 лв.;
  • за табела с регистрационен номер с комбинация от четири цифри: "аа-вв"; "ав-ва"; "ав-ав", където "а" и "в" са различни числа от "0" до "9" – 300 лв.;
  • за табела с регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание - 300 лв.;
  • за табела с регистрационен номер с комбинация от шест букви и/или цифри по желание - 7000 лв.

Всеки ли може да се сдобие с такъв региострационен номер на автомобила си? 

 
  • Заявителят може да бъде пълномощник или законният представител на получателя на услугата.
  • Да е български гражданин или чужденец, с уредено право на пребиваване на територията на Р. България или гражданин на ЕС, с уредено право на пребиваване на територията на Р. България, като притежава: ЕГН-за български гражданин; ЕГН и/или ЛНЧ-за чужденец; ЛН-за гражданин на ЕС.
  • Да има валиден постоянен адрес на територията на Р България за българските граждани и валиден адрес на пребиваване за чужденците/граждани на ЕС;
  • Да има издаден валиден български личен документ. 

Регистрационният номер с надпис по желание се състои от буквен код за месторегистрация и комбинация от шест знака от главни букви на кирилица (А, В, Е, К, М, Н, О, Р, С, Т, У и Х) и/или арабски цифри, заместващи поредния номер и серията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст