Никола Минков: „Черният петък“ в България вече е по цял месец (ВИДЕО)
Потребители си поръчват еднакви продукти за проба и после ги връщат, което е проблем за бизнеса
Цените на основните за празника храни бележат ръст
Марак че темпът на растеж на инфлацията намалява, цените на храните продължават да поскъпват. Съответно и нещата, които традиционно слагаме на коледната трапеза ще ни струват по-скъпо.
Традиционно на коледната трапеза се сервират месни ястия. Миналата година по това време килограмът на традиционното за Коледа пуешко месо вървеше около 11 и 13 лева за килограм, тази година цифрите нараснаха на 15-16 лева. Свинското месо за миналите празници е било около 16 лева за кг., сега бонфилето е на цена от 20 лева за кг. Ако искате по-евтино месо, заложете на контрафиле с цена около 12-13 лева.
Цената на пилешкото филе върви около 11 лева. Пакет ориз средно върви около 5 лева.
Businessnovinite.bg пресметна колко ще излезе направата на традиционната капама тази година. За нея освен свинско и пилешко месо, ни трябва наденица, ориз, зеле и още няколко продукта. За направата й ще са нужни около 52 лева, като количеството е е за 12 порции.
Мандарините и портокалите се покачват с около 30 стотинки на килограм тази година. Бананите запазват цената си. Картофите струват 2,30 лева за кг, а каймата стига до 20 лева за килограм, като поскъпването спрямо миналата година по това време е с около 4-5 лева.
Рецепта за капама:
За направата на капама ще са нужни свинско месо-500 грама, телешко месо-500 грама, сурова наденица-500 грама, пилешко месо- 1 пиле, сланина- 200 грама, кисело зеле-1 зелка, ориз-1 1/2 чаена чаша, червено цвекло-1 глава, червено вино-1 чаена чаша, дафинов лист-10 листа, червен пипер- 2 чаени лъжици, кимион-1 чаена лъжица.
Първата стъпка от рецептата е подготовката на продуктите. Оставяте външните 5-6 листа на зелката цели, а останалата част от зелката нарязвате на ситно, съветват от сайта supichka. Измивате ориза и го отцеждате от водата. Измивате червеното цвекло, обелвате го и го нарязвате на кубчета. Месото нарязвате на едри парчета, например малки пържоли, а пилето разрязвате на две. Ако ползвате домашно пиле може да го направите и на 4 части. Осолявате и поръсвате месото с малко черен пипер. Сланината нарязвате на тънки ивици.
На дъното на голям глинен гювеч слагате 2-3 лентични сланина, а върху тях половината от останалите цели зелеви листа. Отгоре слагате ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от кубчетата червено цвекло, ½ от ориза и поръсвате с половината от подправките. Нареждате няколко лентични сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ пиле. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завивате всичко с останалите цели листа кисело зеле. Заливате с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.
Глиненият гювеч слагате задължително в студена фурна, за да не се спука. След като гювечът е вече във фурната я пускате на високи градуси, докато заври, след това намалявате фурната на 160 градуса и оставяте на се пече около 5 часа.
Потребители си поръчват еднакви продукти за проба и после ги връщат, което е проблем за бизнеса
Забраната, която ще обхване платформи като X, TikTok, Facebook и Instagram
От компанията потвърдиха за проблем в световен мащаб