Колко ще ни струва коледната капама тази година? (ПЛЮС РЕЦЕПТА)

Цените на основните за празника храни бележат ръст

Марак че темпът на растеж на инфлацията намалява, цените на храните продължават да поскъпват. Съответно и нещата, които традиционно слагаме на коледната трапеза ще ни струват по-скъпо. 

Традиционно на коледната трапеза се сервират месни ястия. Миналата година по това време килограмът на традиционното за Коледа пуешко месо вървеше около 11 и 13 лева за килограм, тази година цифрите нараснаха на 15-16 лева. Свинското месо за миналите празници е било около 16 лева за кг., сега бонфилето е на цена от 20 лева за кг. Ако искате по-евтино месо, заложете на контрафиле с цена около 12-13 лева.

Цената на пилешкото филе върви около 11 лева. Пакет ориз средно върви около 5 лева.

Businessnovinite.bg пресметна колко ще излезе направата на традиционната капама тази година. За нея освен свинско и пилешко месо, ни трябва наденица, ориз, зеле и още няколко продукта. За направата й ще са нужни около 52 лева, като количеството е е за 12 порции.

Мандарините и портокалите се покачват с около 30 стотинки на килограм тази година. Бананите запазват цената си. Картофите струват 2,30 лева за кг, а каймата стига до 20 лева за килограм, като поскъпването спрямо миналата година по това време е с около 4-5 лева.

Рецепта за капама:

За направата на капама ще са нужни свинско месо-500 грама, телешко месо-500 грама, сурова наденица-500 грама, пилешко месо- 1 пиле, сланина- 200 грама, кисело зеле-1 зелка, ориз-1 1/2 чаена чаша, червено цвекло-1 глава, червено вино-1 чаена чаша, дафинов лист-10 листа, червен пипер- 2 чаени лъжици, кимион-1 чаена лъжица.

Първата стъпка от рецептата е подготовката на продуктите. Оставяте външните 5-6 листа на зелката цели, а останалата част от зелката нарязвате на ситно, съветват от сайта supichka. Измивате ориза и го отцеждате от водата. Измивате червеното цвекло, обелвате го и го нарязвате на кубчета. Месото нарязвате на едри парчета, например малки пържоли, а пилето разрязвате на две. Ако ползвате домашно пиле може да го направите и на 4 части. Осолявате и поръсвате месото с малко черен пипер. Сланината нарязвате на тънки ивици.

На дъното на голям глинен гювеч слагате 2-3 лентични сланина, а върху тях половината от останалите цели зелеви листа. Отгоре слагате ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от кубчетата червено цвекло, ½ от ориза и поръсвате с половината от подправките. Нареждате няколко лентични сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ пиле. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завивате всичко с останалите цели листа кисело зеле. Заливате с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.

Глиненият гювеч слагате задължително в студена фурна, за да не се спука. След като гювечът е вече във фурната я пускате на високи градуси, докато заври, след това намалявате фурната на 160 градуса и оставяте на се пече около 5 часа.

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст