Коя е фирмата, която ще доставя хартията за изборите на 27-и октомври?

БГ Бизнес

Хартията,останала от предишните изборите през юни, трябва да бъде унищожена, според министъра на иновациите и растежа

 

След промените в Изборния кодекс в края на 2022 г. бе решено печатницата на БНБ да доставя специализираната хартия за машинното гласуване, която има допълнителна защита. 

Параметрите на специализираната хартия за машинно гласуване се посочват и във всяка обществена поръчка за избори в Република България.

Снимка: Ладислав Цветков

„Печатница на БНБ“ АД е поръчала специализирана хартия за машинно гласуване, като стриктно се е придържала към изискванията на ЦИК и на производителя на машините за гласуване, посочени в документацията на обществените поръчки за машинно гласуване, както и в цитираните по-горе писма на ЦИК. Избраната фирма за доставка на специализираната хартия за машинно гласуване е MITSUBISHI HITEC PAPER
EUROPE, се казва в позиция на БНБ. 

От нея става ясно още, че мостри от доставената хартия, са предоставени на ЦИК преди подписване на договор за изпълнение обществената поръчка, придружени със сертификат на производителя и с протокол от изпитване в независима акредитирана лаборатория. Изпитванията се извършват в Централната аналитична лаборатория на „Институт по целулоза и хартия“ АД.

От БНБ посочват още, че протоколи от изпитванията на специализираната хартия се предоставят и на ЦИК, заедно с документацията, която се изисква за участие в обществената поръчка. Резултатите до момента показват, че хартията отговаря на изискваните технически характеристики.

„Печатница на БНБ“ АД потвърждава, че е изпълнила коректно задълженията си по доставката на специализирана хартия за бюлетините от машинно гласуване, респективно доставената специализирана хартия отговаря на изискванията на ЦИК и на производителя на машините за гласуване - „Смартматик Интернешънъл холдинг Б.В.“.   

 

На изборите на 9 юни около 140 машини показаха дефект и гласуването с тях беше преустановено, защото отпечатваха къси, празни или непълни бюлетини, коментира пред журналисти редседателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст