1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Инвестиция в миналото: 80 000 цветя красят българското село Долене

Инвестиция в миналото: 80 000 цветя красят българското село Долене

Инвеститор, който има родствени връзки в селото, променя облика му и го превръща в райско кътче

В България има невероятни места, но невероятен чар се крие в малко познатите райски кътчета, в които се пазят традициите и се поддържа българския дух. Такова място е и село Долене, което се намира в Югозападна България, недалеч от Петрич. 

В последните години Стефан Липийски, който има родствени връзки в селото, си постава за цел да разгърне потенциала му и да го превърне в истинско кътче от рая. 

Инвестициите, които прави за облагородяване на средата са, са негови лични средства, които влага в своята кауза. 

80 000 цветя са част от цветната градина в селото - те са аранжирани по специфичен начин, така че да се превърнат в истинска цветна и ароматна феерия. 

Пред businessnovinite.bg той коментира и причините да влага средства в село Долене. 

“Правя го заради носталгията, всички близки, които са били там преди нас и всички, които ще останат след нас. Заради хубавите и лошите времена, които са изживени там и под влияние на богатата история на селото и природните му дадености”, казва Стефан Липийски. 

Какво предстои да бъде направено още в Долене?

“Доразвиване на първата част от парка, изграждане на Галерия на българската носия, Каменните градини на Долене. Следващата година започва втори етап, който е създаване на селце с площ 6 декара под формата на картата на България. Този проект включва 12 къщи с реален мащаб, предъздаващи 12 възрожденски региона от България”, казва още инвеститорът за своите бъдещи планове и проекти. 

Всяка къща ще бъде с тематична за региона архитектура, кухня и ще пресъздава специфични традиции. 

Стефан Липийски планира още да инвестира и във възстановяването на воденица, която е със специфична запазена архитектура, включваща 2 кули с височина по 10 метра всяка. В миналото съоръжението е работило като воденица и тепавица. 

Има ли билет за посещение на селото?

Има входна карта, която дава достъп до всички емблематични места като Галерия на цветята, Галерия на билките, Галерия на селото, както и презентации от гидове на всяко едно от местата. Цената на картата е 8 лв. и съдържа подробна информация за всяко емблематично място, както и най-добрия маршрут за обхода на селището, чиято обща площ е 96 декара.Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Галерии