Кое свинско месо в магазина е качествено?

БГ Бизнес

Химията в храната не вреди на момента, а в дългосрочен план, казва свиневъд

С какво качество е свинското месо в магазините? Имаме ли достатъчно родно производство? Как да избираме хубаво месо? На тези и на други въпроси, отговори дава изпълнителният директо на Асоцицацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов. 

"Обикновено българското месо, което се произвежда у нас, покрива горе долу консумацията на прясно месо. При производството на колбаси се ползват предимно евтини вносни меса. Така или иначе вносното месо се третира, защото няма как да се запази в рамките на поне 5 дни, в които да бъде превозено и складирано у нас", каза Михайлов.

Снимка: bgnes

По думите му има много нелоялни практики, които ползват някои търговци. "Например да се внесе замразено месо от чужбина, тук се размразява, оцветява и се слага на витрината, като някои дори си позволяват да сложат надпис - "българско месо". Подобни практики има всякакви и през годините сме виждали какво ли не", добави той.

"Това, което аз бих дал като съвет е преди да закупят каквото и да е месо, хората да се информират и проверят производителя. Най-добрият вариант за хората е да се консумира възможно най-бързо след като бъде заколено, за да може да се запазят всичките му качества. Затова е най-добре да се пазарува от малки фирмени магазини за месо или магазини, за които се знае, че месото се доставя от български кланици", съветва Михайлов.

"Като цяло етикетите нищо не гарантират, за съжаление нямаме добро законодателство относно проследяване на храната от фермата до трапезата. Не може да се твърди, че има опасно месо, което може да ви навреди веднага. По-скоро проблемът идва от химията, с която се третират месата, в дългосрочен план тя неминуемо влияе на здравето на човека", обяснява свиневъдът. 

Според него към момента има около 100 свинеферми в България, в които има около 550 000-600 000 прасета. На година се произвеждат и колят около 1 млн. прасета. "Това е,с  което ние разполагаме. Това месо може да задоволи потреблението на българите за около 3 месеца. Крайно недостатъчно е. Ако поради някаква причина ние не можем да внесем необходимото ни месо, има опасност да се стигне и до недостиг", добави той. 

Понеже Китай започна да произвежда големи количества свинско месо, тенденцията е произвоството в Европа да намалява. Затова за нас е изключително важно да увеличим колкото е възможно родното производство, категоричен е Михайлов. 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст