Какво възнаграждение ще получат членовете на избирателни комисии на изборите в неделя

Фактът, че тази година за втори път избираме народни представители, изсипа още няколко милиона от хазната

 

За хората, ангажирани с изборния ден – членове, председатели и зам.-председатели на комисии, през последните години и предвид сложната политическа обстановка, изборите се превърнаха почти във втора работа. Фактът, че тази година за втори път избираме народни представители, изсипа още няколко милиона от хазната.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви колко ще получат членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) в страната за изборите на 27 октомври 2024 г.

  • Председател – 275 лева
  • Заместник-председател – 255 лева
  • Секретар – 255 лева
  • Член – 234 лева
Снимка: Ладислав Цветков

Наша справка показва, че през предходния вот тази година на 9 юни по време на изборите „2 в 1“ сумите, които са получили членовете на избирателните комисии са същите.

 

Ако се върнем още едни избори назад във времето и разгледаме кметските избори виждаме, че тогава заместник-председателите и секретарите тогава са получили с 10 лв. по-малко, а членовете с 19 лв, което все пак означава, че има лека тенденция на повишаване на сумата, отделена за заплащане на роботещите в изборния ден в СИК.

Интересен факт е, че ЦИК предоставя възможност на участващите в секционните комисии, които са участвали в приемането на материали и в подреждането на изборното помещение в предизборния ден, да получат допълнително възнаграждение в размер на 15 лв. извън възнаграждението. Онези, които представят протокола на СИК/ПСИК и другите изборни книжа и материали в РИК, съответно в общинската администрация, получават допълнително възнаграждение в размер на 25 лв. извън възнаграждението.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст