Какво може да ви се случи, ако ядете храна с изтекъл срок?

Най-апосните неща, за които експертите предупреждават

 

В нашия забързан свят е обичайно да намираме хранителни продукти с изтекъл срок на годност, дебнещи в задните части на нашите килери или хладилници. Въпреки това, консумацията на храни с изтекъл срок на годност може да представлява сериозен риск за здравето на вас и вашето семейство.

Какво представляват храните с изтекъл срок на годност?

Храните с изтекъл срок на годност са хранителни продукти с изтекъл препоръчителен или посочен срок на годност, който производителят определя като точка, след която храната може вече да не е безопасна за консумация. Срокът на годност се основава на научни тестове, определящи кога храната е най-безопасна и прясна, пише ascconsultants.co.za.

След тази дата храната може да има по-лошо качество поради влошени свойства, да се развият вредни бактерии или да загуби своята хранителна стойност.

Консумирането на храна с изтекъл срок на годност може да доведе до хранително отравяне, което може да причини симптоми като гадене, повръщане, диария и треска. В тежки случаи може дори да се стигне до хоспитализация.

Научна основа за сроковете на годност

Сроковете на годност се определят въз основа на микробния растеж, разграждането на хранителните вещества, сензорните промени, контрола на температурата и вида на използваната опаковка.

Производителите провеждат обширни тестове, за да определят оптималния срок на годност на своите продукти.
Микробното изследване помага за идентифициране на растежа на вредни бактерии, които могат да причинят болести, пренасяни с храна. Различните храни имат различни нива на влага, pH и съдържание на хранителни вещества, което влияе върху тяхната чувствителност към разваляне.

Опаковката също играе решаваща роля. Видът на използваната опаковка може да повлияе на срока на годност на храната, като повлияе на фактори като излагане на кислород, контрол на влагата и предаване на светлина. 

Най-опасни са бактериите

В някои случаи на консумация на храна с изтекъл срок няма да окаже влияние върху здравето и организма ви. Но в други може да ви изложи на сериозен риск. Всъщност най-лошото, което може да ви се случи, ако ядете негодна храна е да се заразите с опасна бактерия като Listeria, Campylobacter enteritis, Cholera, E. coli, Staphylococcus aureus, Salmonella и Shigella и др.

„Микроорганизми като плесени, дрожди и бактерии могат да се размножават и да причинят разваляне на храната. Вирусите не са способни да растат в храната и не причиняват разваляне“, казва Министерството на земеделиено на САЩ, отбелязвайки, че патогенните бактерии върху храната е по-вероятно да причинят болести, пренасяни с храни. За съжаление много от тези вредни бактерии са свързани с болести и дори летален изход, според foodsafey.gov.

Много от тези бактерии могат да причинят стомашни проблеми като повръщане, докато симптомите на Listeria могат да включват схванат врат, объркване, загуба на равновесие, конвулсии, треска и мускулни болки, Salmonella може да включва диария, треска, стомашни спазми, повръщане и E. Coli може да предизвика кървава диария.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст