1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Кузман Илиев: Има риск цените на енергията да са изключително високи през зимата

Кузман Илиев: Има риск цените на енергията да са изключително високи през зимата

По думи на Дацов в цялата кметска кампания са липсвали големите икономически теми

По бедните народи като икономики трябва да мислят за това да има повече ефективност и ефикасност за разходите. Това означава с 1 лв. да постигнеш резултат за 5 лв., а не обратното. Това каза в специалното студио за балотажа на „Тази неделя“ икономистът Кузман Илиев.

По думи на бившия финансов министър Любомир Дацов, проучване показва, че има връзка между бедността и големината на разходите в страната.

„На базата на това, което произвежда България, размерът на публичните средства не трябва да е повече от 25% от БВП. Ние от дълги години го държим около 40% с дори плюс-минус 1 до 2%“, добави той.

Преди няколко дни КЕВР утвърди поскъпването на газа с близо 36%. Каква зима ни чака?

По думи на Кузман Илиев най-голямата заплаха ще бъде, ако около кризата Близкия изток направи ембарго на енергоносителите.

„При положение, че не искаме да търгуваме с руснаците, е много важно протоците да работят – да идва нефтът, горивата. Има много несигурност по отношение на количествата и цените, а това предизвиква напрежение. Бизнесът бяга в САЩ, където енергоносителите са 5-6 пъти по евтини. Ние се деиндостриализираме“, каза икономистът.

По негови думи за България има риск цените на енергията да са изключително високи.

Политиката и икономиката

По думи на Дацов в цялата кметска кампания са липсвали големите икономически теми, като например темата за „Данък смет“.

„С високите лихви и с това, че нашите партньори влизат в рецесия, с това, че падат приходите на компаниите, а ние действаме не да им помогнем, а вдигаме максималния доход. Затова, че изстискваме ресурс от средната класа, че вдигаме минималната работна заплата, без да с интересуваме от това, което се случва в региона. Всичко това води до рецесия.“, каза Илиев.

„Да не излезе, че този 1,5 млрд., който очакваме по „Плана за възстановяване“, няма да дойде, защото това ще удари кметовете, които няма да могат да завършат ВИК проектите. Това ще доведе до кризи, които могат да се отразят на националната сигурност. Ние не си даваме сметка, че критична инфраструктура е поставена под въпрос“, каза Илиев и добави, че това ще удари именно общините.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии