1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Каква се очаква да е цената на газа за май?

БГ Бизнес

"Булгаргаз" внесе предложението си в КЕВР

“Булгаргаз” внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цена за месец май от 90,10 лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това съобщиха от обществения доставчик.

КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава, че предложението на "Булгаргаз" за май е с 8,21 процента по-ниска цена от утвърдената регулирана цена за април.  Утвърдената цена за текущия месец пък е 8 процента по-ниска спрямо мартенската, която беше в размер на 106,74 лева за мегаватчас.

От КЕВР отчетоха, че основен фактор за поевтиняването на синьото гориво е устойчивата тенденция за понижаване на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища.

Снимка: БГНЕС

На 1 май в КЕВР ще бъде депозирано окончателно предложение за цената на природния газ за май, при отчитане на котировките на ценообразуващите компоненти към 30 април, пише БТА.

Прогнозната цена на природния газ за юни е 74,59 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, информират още от "Булгаргаз". Тя е със 17,21 на сто по-ниска от внесената за утвърждаване цена за май.

Финалното предложение за цената на природния газ за юни 2023 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 юни, се посочва още в съобщението. 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии