1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Измамници регистрират фирми на случайни жилищни адреси

Измамници регистрират фирми на случайни жилищни адреси

Софиянка изпищя, че домът й е "седалище" на 80 фирми

Измамници регистрират фирми на адресите на нищо неподозиращи собственици на имотите. Най-често фирмата е "еднодневка", създадена за източване на ДДС, или за да обжалва и провали обществена поръчка. "Бизнесменът", който я е учредил, е неоткриваем. Собственикът на имота разбира, че някой се е вписал на адреса, случайно - например от призовка или от посещение на полицай. 

Точно това се случва на жена, която с изумление научава, че жилището й е посочено като адрес на фирма, замесена в криминален случай с убийство в София в началото на януари. Притеснена, тя направила справка и установила, че домът й е вписан като "централа" на още над 80 фирми.  

Измамната схема не е от сега. Преди две години зрителка на bTV разказа, че без нейно знание и съгласие в къщата й в Петрич са регистрирани към 40 фирми, някои от които са в черния списък на НАП със задължения за милиони, пише "Сега". Когато домакинята поискала да си купи климатици на изплащане, отказали й, защото на адреса имало нелоялни платци.

Този опасен феномен е от години, а властите не предприемат нищо.

Още през 2020 г. омбудсманът Диана Ковачева алармира за проблема със "самонастаняването" на ООД-та и еднолични търговци в частни домове, след като получава редица жалби от потърпевши.  

Собствениците на такива имоти са подложени на стрес. Случва да получават призовки за съдебни дела срещу фирма длъжник, известия за задължения, "честитки" от съдебни изпълнители, притесняват ги контролни органи, фирми за събиране на вземания, потърпевши от дейността на "самонанесла се" фирма и дори екипи на разследващи журналисти. А от съмнителния или престъпен бизнес няма и следа. 

Проблемът е в празнота в Търговския закон, който позволява да се регистрира ЕТ или юридическо лице на посочен адрес, без да се представя правно основание - нотариален акт, договор за наем, декларация, че собственикът е съгласен имотът му да е фирмен офис. Така на практика всеки може да посочи какъвто си поиска, дори несъществуващ адрес, за седалище на бизнес при вписване в Търговския регистър, посочва обмудсманът. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии