1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Търговията между Китай и Русия нарасна до рекордните 240 млрд. долара за годината

Търговията между Китай и Русия нарасна до рекордните 240 млрд. долара за годината
 

Китай зае неутрална позиция по отношение на войната в Украйна

Търговията между Китай и Русия стигна нов рекорд миналата година със заздравяването на икономическите връзки между Пекин и Москва, въпреки че войната в Украйна е в разгара си.

Деноминираната в долари търговия между двете страни се покачи с 26% от 190 млрд. долара на 240 млрд. долара през 2023 г., показват данни, публикувани от Главната митническа администрация на Китай, цитирани от Business Insider.

Китай купува евтин руски петрол, откакто Кремъл нахлу в Украйна през февруари 2022 г., като референтната стойност на сорта Урал сега се търгува с отстъпка от 18 долара за барел в сравнение със суровия петрол Брент, според данни от Refinitiv.

Междувременно Русия се зареди със смартфони от китайски търговци на дребно като Xiaomi и Realme, след като американски и европейски марки напуснаха пазара.

Като цяло китайският износ за Русия е скочил с 47% през 2023 г., докато вносът от там е нараснал с 13%, според данните.

Китай зае неутрална позиция по отношение на войната в Украйна и както той, така и Русия рекламираха партньорството на двете страни „без ограничения“ миналата година.

През октомври президентите Си Дзинпин и Владимир Путин се срещнаха в Пекин, като китайският премиер критикува решението на други страни да наложат санкции във встъпителните си бележки.

Данните също показаха, че търговията между САЩ и Китай е спаднала за първи път от 2019 г. миналата година.

Общата търговия между двете страни е спаднала с 12% до 664 милиарда долара, съобщи Главната митническа администрация, като нейните статистики обхващат 12-месечен период, в който Вашингтон засили санкциите си срещу китайските производители на AI чипове, а Пекин отвърна на удара, като наложи свои собствени ограничения.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии