1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Имат ли право търговци да отказват плащания с карта при по-малки суми?

Имат ли право търговци да отказват плащания с карта при по-малки суми?

Банкомати по морските курорти вземат комисионни при превалутиране и ни таксуват с процент от изтеглената сума

Не са редки случаите, при които в различни търговски обекти по курортите, заведения или места за настаняване, собственици и търговци отказват да приемат плащане с пос терминал при по-ниски суми, казва Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" пред Радио Варна.

"Ако неговата печалба е толкова малка, че не може да покрие дори таксата за плащане с карта, то тогава то става нерентабилно за търговеца и той налага такива ограничения", коментира експерта. 

На въпрос дали търговците имат право да отказват плащания с карта при по-малки суми, Габриела Руменова отговори, че в българското и европейското законодателство няма изрично задължение за тях да приемат плащания през пос терминал. Тя посъветва потребителите да проверяват предварително дали в обекта, който ще посетят има пос терминал и дали няма наложени някакви ограничения за минимални суми.

Скъпото превалутиране

Габриела Руменова апелира туристите по курортите да бъдат внимателни при теглене на пари от банкоматите.

"От години по морските ни курорти има банкомати, които не са на познатите банки, а на други финансови институции. Оказва се, че те могат да вземат комисионни за превалутиране и да удържат процент от изтеглената сума", поясни експерта. Вече е имало доста "опарени" туристи, а в някои случаи те са били таксувани с над 100 лева. За да се избегнат подобни неприятни ситуации, Габриела Руменова посъветва хората да извършват финансови операции само с банкомати на своята банка или на други познати банки, но ако не са сигурни, задължително да проверяват.

Храните на грамаж

Експертът призова да се внимава и с други нелоялни практики по курортите. Една от тях са изнесените витрини с храна по плажните алеи. Тя даде пример с готови салати, при които обаче се оказва, че порцията е само 100 грама и ако искаш да хапнеш салата със стандартния за заведенията грамаж ще платиш доста по-висока цена.

"В такива случаи излиза, че цената на салата е колкото в ресторанта", поясни Руменова.

Нейният съвет към плажуващите е да са особено предпазливи и при закупуването на продукти от т.нар. разносна търговия, като най-известни са царевиците. Според нея има риск за здравето, тъй като не е ясно дали тези храни се съхраняват правилно.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии