1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Има ли закон за зимните гуми, как да мерим грайфера и друга полезна информация

БГ Бизнес

Преди да тръгнете в чужбина, запознайте се с правилата за гуми там

Преди месец от МВР припомниха, че от 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да са със зимни гуми. От своя страна тогава Комисията за защита на потребителите /КЗП/ започна своята ежегодна кампания за надзор на пазара на автомобилни гуми, като ще бъдат извършени инспекции в търговски обекти в цялата страна, както и на онлайн търговци.

Съгласно Регламента етикетите на гумите трябва да предоставят класификация на характеристиките на гумите за съпротивление при движение, сцепление с влажна пътна настилка, както и два допълнителни параметъра за гумите, специално проектирани за използване в сурови условия при наличието на сняг и лед.

Объркване на понятията

Като се зададе зимата, на собствениците на автомобили у нас се отправят разнопосочни сигнали, които будят объркване сред тях. Има ли закон за зимните гуми и задължителни ли са те между 15 ноември 2022 и 1 март 2023 г.? В търсене на истината от "Активни потребители" провериха нещата.

В действителност, въпреки многогодишните намерения, Закон за зимни гуми няма, но има разпоредби в Закона за движение по пътищата /ЗДП/. В края на 2016 година е прието изменение в ЗДП в член 139. Според него от 15 ноември до 1 март шофьорите са длъжни да карат с „гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм”. Затова, коментират експерти, глоба при липса на зимни гуми не трябва да се налага. Глобата за шофиране с износени или повредени гуми е 50 лева.

Снимка: istockphoto.com

Принудително-административната мярка „спиране от движение” не се прилага при протрит грайфер, тъй като това не е тежка техническа неизправност по смисъла на чл.101 от ЗДП. Автомобилът може да бъде изваден от движение само в случай на разкъсване на повърхността на гумата. Във всеки случай съветът на специалистите е зимните гуми да се използват независимо дали има сняг или не, когато температурите паднат под 7°C. Ако не знаете дали гумите ви имат достатъчно дълбоки канали, най-лесният начин да проверите е с монета от 1 лв. – ако външният ринг потъва в гумата, значи дълбочината е над 4 мм. Глобата, ако протекторът е по-плитък, е 50 лв., като се отнемат също шест контролни точки. 

Производителите пък съветват зимните гуми да са на възраст не повече от шест години. Със сигурност новата гума се държи по-добре от старата, но и тук има нужда от пояснение, защото нова гума от съмнителна марка може да е по-опасна от гума на няколко години от доказан производител. Но със или без специален закон, най-добре е всеки потребител да се сдобие с качествени зимни гуми. Причината е, че те ще увеличат сигурността ви на пътя. С летни гуми в студено време имате удължен спирачен път, защото те се втвърдяват и губят сцепление с настилката на пътя. Без зимни гуми дълбочина на грайфер дори и от 4 мм нагоре трудно ще ви осигури безопасно спиране. Но имате и друг риск. Редица застрахователи отказват да изплатят застраховка при инцидент през този сезон, ако са използвани всесезонни или летни гуми.

Добрите практики 

В много страни от ЕС мерките при зимни условия са много по-строги, а глобите – „солени“. Закон за зимни гуми има в Естония, Латвия, Швеция, Финландия и Словения. Действащ закон за зимни гуми в Германия, Австрия, Румъния, Хърватия, Чехия, Словакия, Люксембург и Норвегия няма, но ползването им е със задължителен характер при снеговалеж и поледица. В Сърбия и Турция има задължителна употреба на зимни гуми при зимни условия по пътищата. В южни страни като Италия, Испания и Франция зимни гуми задължително има само при наличие на специален знак и в планинските райони.

Съвети

Запознайте се с обстановката предварително. Ако ви предстои пътуване в близка европейска страна, е за препоръчване да следите актуалните препоръки.

Снимка: istockphoto.com
Преценете целия маршрут. В Хърватска зимни гуми и оборудване задължително ще ви трябват от 15 ноември до 15 април - независимо от превозното средство. Зимното оборудване там е задължително, независимо от вида на моторното превозно средство, пътната обстановка и природните условия. Автомобили до 3,5 тона трябва да са оборудвани с 4 зимни гуми (M + S) или 4 летни, чиято дълбочина на грайфера е най-малко 4 мм, а в багажника трябва да има зимни вериги. При нарушение на изискванията можете да бъдете глобени с приблизително 106 евро. В Румъния сняг или лед са пътни условия, при които пълен комплект зимни гуми е задължителен, а гуми с шипове - разрешени. Маркировката трябва да е M+S или M&S, а дълбочината на грайфера на зимните гуми - минимум 1.6 mm на поне две трети от ширината на протектора.

В Словения автомобилите и ремаркетата между 15 ноември и 15 март, както и в зимни условия въобще, трябва да са снабдени с необходимото зимно оборудване. Дълбочината на грайфера трябва да е минимум 3 мм. Колите до 3,5 т и ремаркетата трябва да са с пълен комплект зимни гуми, или с летни, ако със съответните големи вериги за сняг за движещите колела са еквивалентни на движещите колела. Маркировката е друго, на което да обърнете внимание - тя трябва да отговаря на "M + S", "M.S" или "M & S". За словенската пътна мрежа може да ползвате вериги за сняг при силен снеговалеж, когато гумите нямат сцепление с настилката. Но не забравяйте, че гуми с шипове не са разрешени за употреба.

Вземете мерки при проблеми с европейски автотърговец. Ако сте по пътя и се наложи да купите аксесоари за кола от магазин, независимо къде в рамките на ЕС, приложението ECC - Net Travel ще ви упъти в правата ви на потребители. Апликацията е безплатна, и след като вече веднъж е свалена на телефона, не изисква Интернет връзка и ще ви помогне да ги изразите на местния език. Ако сте поръчали и платили за зимни гуми от онлайн търговец в друга страна в ЕС, но не ви ги доставят или са в различен размер и не може да постигнете решение с търговеца, подайте жалба до ЕПЦ.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии