1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

КЗП започва проверки на автомобилните гуми

БГ Бизнес
 

Комисията ще проверява търговски обекти от цялата страна

Комисията за защита на потребителите от тази седмица започва своята ежегодна кампания за надзор на пазара на автомобилни гуми.

Предстои да бъдат извършени множество инспекции в търговски обекти в цялата страна, както и на търговци базирани в онлайн пространството.

Ще бъдат проверявани приоритетно зимните автомобилни гуми, клас C1, С2, и С3 съгласно изискванията на регламент 2022/740 на Европейския парламент относно етикетиране на гуми по отношение на горивната ефективност и други параметри. В регламента са определени нови правила, които се прилагат от 1 май 2021 г.

Новите правила са разширени, за да обхванат гумите за автобуси и камиони и въвеждат опции, за да покажат дали гумите са подходящи за използване при тежки снежни условия или в екстремни климатични ситуации, пише bgnes. По-конкретно, съгласно Регламента на /ЕС/ 2020/740 етикетите на гумите трябва да предоставят класификация на характеристиките на гумите за съпротивление при движение, сцепление с влажна пътна настилка, както и два допълнителни параметъра за гумите, специално проектирани за използване в сурови условия при наличието на сняг и лед.

При необходимост могат да бъдат взети проби от автомобилните гуми и изпратени за изпитване в акредитирана лаборатория за установяване на съответствие на обявения клас в етикетите по отношение на ниво на шум, разход на гориво и сцепление с влажна настилка и други.

Проверките в търговска мрежа ще продължат до края на месец ноември. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии