1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Делян Добрев: От горива у нас се крадат 3,5 млрд. лв. на година

 

Иван Иванов трябва да се върне като председател на КЕВР, каза депутатът от ГЕРБ-СДС

Бившият председател на КЕВР Иван Иванов трябва да се върне отново на чело на регулатора. Това стана ясно от думите на депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в предаването “Тази сутрин”. 

Вчера излезе становище на Конституционния съд, че доскорошният председател на КЕВР Станислав Тодоров е избран противоконституционно. 

“КС отмени решението на Народното събрание. След като бе избран Тодоров законът бе променен, за да може той да отговаря на него. Такъв скандален избор не е имало”, каза Добрев.

"Имало е случаи, в които се променя законът, за да пасне на някой човек и след това се избира този човек, но да избереш човека и след това да промениш закона е просто абсурдно и това казва Конституционният съд. Всъщност той отмени избора. Интересното е, че този кандидат не отговаря и на новия закон, а разбрах, че има амбиция да се кандидатира отново", добави той.

Той подчерта, че всъщност въпросът е как ще заседава сега регулаторът, защото съставът в част енергетика беше намалена на трима човека, за да могат ПП да превземат пълния контрол върху комисията. “Сега остават двама, ако тези двама са на различно мнение, как ще бъде взето решение в комисията?”, попита Добрев. 

Според мен логиката е, че като председател трябва да се върне Иван Иванов и ще ви кажа защо, защото в закона е записано, че в случая Иван Иванов има мандат и трябва да изпълнява длъжността до избирането на нов.

По думите му е имало само един кандидат и той е бил избран от Народното събрание. 

Кабинетът няма да се справи с осигуряването на газ у нас

"Правителството няма да се справи с осигуряването на газ за България. Имаме и информация от службите. Имаме и признание на “Булгаргаз” от октомври до декември имаме само 30% от необходимите количества газ и те са достатъчни единство, за да работи “Топлофикация София”", каза Добрев.

Преди около седмица бе завършена дългочаканата газова връзка с Гърция, а преди дни президентът на Азербайджан Илхам Алиев се срещна с премиера в оставка Кирил Петков. 

"Но знаете ли защо стигнахме до тази ситуация, за да могат да бъдат вкарани посредниците на газ и да бъдат плащаме по 30 40% повече всеки месец и да губим над 100 милиона (лв. - б.р.), защото използваме посредници и газът, който използваме пак е руски", допълни той.

“Ние предложихме вместо “Литаско” държавата да купува този евтин руски петрол и както “Литаско” преработва на ишлеме в “Лукойл”, така и държавата да преработва на ишлеме в “Лукойл”, държавата купува петрола, преработва го на ишлеме и крайната цена идва 2,40 лв. На тази цена да се продава на бензиностанциите и тогава горивото ще е 2,60, 2,70 лв. с надценката на бензиностанциите. Другото решение е понеже единият петрол е 40% по-евтин от другия, то държавата да наложи мито на евтиния руски и така държавата ще събере 3 млрд. и половина (лв. - б.р.)”, заяви Добрев. 

"От горивата се крадат милиарди - 3 млрд. и половина на година. 300 млн. лв. всеки месец. Тези пари се крадат от българския потребител, а къде отиват това трябва прокуратурата да разследва", добави той.

Добрев обясни, че за това им трябва Рашков (Бойко Рашков, вътрешен министър и кандидат на ПП за шеф на КПКОНПИ), ние притеснения от Рашков нямаме, а той им трябва, за да замита следите за швейцарските сметки. 

Вижте повече във видеото. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии