Данък домашен любимец: Колко струва регистрацията?

Размерът на данъка варира в зависимост от местоположението

 

Притежанието на домашен любимец може да донесе радост и компания, но наред с това, изисква и отговорности, включително финансова грижа. В много градове и общини в България е задължително собствениците на кучета да регистрират своите любимци и да заплащат такса, която се определя от всяка община. В тази статия ще разгледаме какви са разходите, свързани с регистрацията на домашния любимец, и защо е важно да се спазват правилата.

Снимка: istockphoto.com

Какви са разходите за регистрация?

Размерът на данъка варира в зависимост от местоположението и може да е различен в отделните общини. В повечето случаи сумата за регистрация на домашен любимец (куче) е между 20 и 30 лева годишно. Например:

Важно е да се отбележи, че има различни облекчения и освобождавания от таксата. Съгласно чл. 175 ал. 2 от такса се освобождават собствениците на:

- кучета на лица с увреждания;

- служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;

- кучета, използвани за опитни цели;

 

- кучета, използвани от Българския червен кръст;

- кастрирани кучета;

- кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект;

- ловни кучета, собственост на лица, придобили право на лов по реда на Закона за лова и опазване на дивеча. Също така, съгласно чл. 39 от Закона за защита на животните не се заплаща такса за куче с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране.

Какви са стъпките за регистрация?

Снимка: Instragram: @samoyedharley

Процедурата по регистрация на домашен любимец обикновено включва няколко стъпки:

Преди да регистрирате своето куче в общината, то трябва да има издаден ветеринарномедицински паспорт и да има поставен идентификационен микрочип, който от 2012г. е задължителен за всички домашни любимци - кучета, навършили 4-месечна възраст. Ако стана собственик на възрастно куче без чип сте длъжни в 7-дневен срок от придобиването да му поставя такъв. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст