Червената или зелената ябълка е по-полезна?

Ето какви са разликите

 

„Една ябълка на ден държи доктора далеч“ – всички сме чували тази вековна поговорка. Но въпросът е коя ябълка е по-добра - червена или зелена?

Цветът на кората им не е единственото нещо, което прави тези две ябълки различни една от друга. И двете имат различен вкус, пълни са с различни хранителни вещества и имат различни хранителни ползи. Така че е естествено да сте любопитни кой е по-добър. 

Вкусът и външният вид

Зелените ябълки са кисели на вкус и имат дебела кора, което ги прави по-хрупкави. Червените ябълки, от друга страна, са сладки, сочни и имат тънка кора. Именно поради сладостта им хората предпочитат червените ябълки пред зелените, пише Times of India.

Хранителните ползи от ябълките

И двата вида ябълки са пълни със здравословни витамини и минерали. Те са богати на антиоксиданти, пектин, кверцетин и флавоноиди. Предпазват клетките от оксидативно увреждане, намаляват риска от развитие на хронични сърдечни и чернодробни заболявания. Ябълките са с ниско съдържание на фибри и калории, което ги прави отличен плод за отслабване.

 

Разликата в тяхното хранително съдържание

Има малки разлики в хранителното съдържание между двата вида ябълки. Зелената ябълка е по-добър източник на витамин А, витамин В, витамин С, витамин Е и витамин К в сравнение със своя аналог. Освен това съдържа повече желязо, калий и протеини от червената ябълка. Според някои проучвания зелените ябълки могат да бъдат по-добри за хора, които се опитват да свалят килограми. Ако се опитвате да намалите общия си прием на захар, тогава е по-добре да преминете към зелени ябълки. Червените ябълки, от друга страна, съдържат повече антиоксиданти и са по-вкусни.

Червена срещу зелена ябълка

Наистина има някои хранителни разлики между червените и зелените ябълки, но разликата за здравето е незначителна. Ако разгледаме тяхната хранителна стойност, тогава зелените ябълки са по-здравословни от червените. Но ако искате да увеличите приема на антиоксиданти, включете червени ябълки в диетата си. Идеалният избор би бил да имате и двата вида ябълки.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст