Българинът средно взима 6 пъти по-малка пенсия от исландеца

Кои европейци получават най-голяма пенсия и кои най-малка

 

Разликите в нивата на пенсиите в Европа са значителни, разкрива проучване на Euronews Business, особено когато се сравняват пенсиите в някои от най-богатите западноевропейски страни и на Балканите. Така данните показват, че Исландия е с най-високите пенсии на европейския континент, където средната месечна пенсия през 2021 г. е била цели 2762 евро, докато в другия край на спектъра, в Албания, средната е била едва 131 евро.

Свързаните с доходите пенсии до голяма степен представляват основния източник на доходи за европейците на възраст 65 и повече години. Въпреки това по-малко от половината потребители в ЕС са уверени, че ще имат достатъчно пари, за да живеят комфортно през целия си период на пенсиониране.

 

В няколко държави това ниво на доверие пада до 30% или дори по-малко. Това поражда опасения относно адекватността на пенсиите, пише македонският сайт Pari.

Според Евростат пенсиите за старост в Европа варират значително както в номинално изражение, така и в стандартите на покупателната способност (PPS). За да опрости данните, Euronews Business конвертира годишните пенсионни доходи в месечни суми, разделяйки ги на 12 месеца.

На ниво ЕС обаче през 2021 г. средните брутни месечни разходи за пенсия за старост на бенефициент варират в широки граници, от цели 2575 евро в Люксембург до 226 евро в България, като средната стойност за ЕС е 1224 евро. Страни като Гърция с 1035 евро, Кипър с 1010 и Португалия с 888 евро средна пенсия са под средното за ЕС, докато Хърватия, Словакия и Румъния са в дъното на спектъра със средни пенсии съответно от 388, 386 и 382 евро. По-ниски от тях са пенсиите основно в страните на Балканите, от Черна гора с 291 евро до България и Албания на дъното.

Включвайки по-широката Европейска асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и страните кандидатки за членство в ЕС, Исландия отчита най-високата средна стойност от 2762 евро, докато Албания има най-ниската от 131 евро. 

 

Италия отчете пенсия от 1561 евро, докато Франция, Испания и Германия показаха почти идентични цифри, всяка около 1450 евро.

Балканите са на дъното

Всички балкански държави са с най-ниските пенсии. Средната цена на пенсия за старост в Люксембург е почти 11 пъти по-висока от тази в България, което показва значителни разлики. Дори като се има предвид Люксембург като изключение, средното за ЕС остава почти шест пъти по-високо от наблюдаваното в България.

Някои от тези разлики в пенсиите могат да се дължат на различните ценови нива в държавите-членки на ЕС, тъй като Евростат отбелязва, че общите разходи за живот варират значително в различните региони.

В стандартите на покупателната способност (PPS), изкуствена валутна единица, която коригира разликите в нивата на цените между страните, разликите намаляват значително.

По PPS средната пенсия за старост варира от 437 в България до 1681 в Люксембург. Това означава, че един пенсионер в Люксембург получава почти четири пъти по-голяма брутна пенсия от тази в България.

Според проучването на Евробарометър от 2023 г. на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), само 42% от потребителите в ЕС се чувстват уверени, че ще имат достатъчно пари, за да живеят комфортно през целия период на пенсиониране.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст