1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

България е на трето място по ръст в продажбите на електромобили в Европа

България е на трето място по ръст на продажбите на електромобили в Европа. показват данните на Асоциация на европейските автомобилни производители(ACEA). Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ главният редактор на сайта businessnovinite.bg Спас Стамболски

С увеличение на продажбите от 146,2% на за първото полугодие на годината и реализирани  485 електромобила на пазара страната ни е изпреварена по ръст единствено от Румъния, където той е 410% и в Кипър с нарастване на сделките с 266%.

По брой продажби обаче страната ни е на едно от последните пет места по продажби.

Една от причините за слабите резултати по думите на главния редактор на businessnovinite.bg е че в България е една от малкото страни в Европа, които не предоставят стимули за придобиването на електрически коли. У нас единствено не се плаща местен данък за нови коли на ток, както и е  позволено безплатно паркиране в някой от градовете със сини и зелени зони.

В Румъния за покупка на нова кола на ток се дава субсидия от 10 хил. евро, около 9300 евро е тази в Хърватия.

Междувременно от Индустриален клъстер „Електромобили“ посочиха по-рано тази седмица, че около 1 на всеки 100 автомобила у нас е с изцяло електрическо или хибридно(имащо и двигател с вътрешно горене) задвижване.

Повече гледайте във видеото.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии