1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

7 неща, за които губите пари, без да се усетите

7 неща, за които губите пари, без да се усетите

Връщането на артикули може да бъде неудобно и да ви струва пари под формата на такси за възстановяване или такси за доставка

 

Ако искате да живеете по-комфортно с ограничен бюджет, да бъдете пестеливои може само да ви е от полза. Въпреки че проверявате разходите си и спестявате от това, което купувате, може да не забележите някои по-малко очевидни начини, по които губите пари.

В епизод от поредицата Frugal Fridays, ютубърът Каде Кейдън подчерта тези седем неща, които трябва да избягвате:

Разхищение на енергия

Разхищаването на енергия, което може да допринесе за по-високи сметки за комунални услуги. Например, домът ви може да няма ефективни уреди или достатъчно изолация, или може да държите осветлението и другото оборудване включени, когато не ги използвате. Промяната на вашето поведение и закупуването на ефективни уреди за вашия дом може да помогне за намаляване на загубена енергия, пише Yahoo Finance.

Изхабена храна

Feeding America посочи, че изхвърлената храна струва на американците повече от 444 милиарда долара годишно. Кейдън препоръча следните стъпки, за да избегнете разваляне или неизползване на храната. Примерите включват замразяване на остатъчни продукти, некупуване на неща, които няма да използвате навреме, и внимателно планиране на ястията.

Неизползвани подаръчни карти

По-рано GoBankingRates съобщи, че неизползваните подаръчни карти струват на американците 21 милиарда долара. Кейдън подчерта колко лесно е да забравите за подаръчните карти, докато срокът им не изтече. Използвайте вашите карти за подаръци незабавно, ако е възможно, или задайте напомняне, за да не отидат напразно.

Хазартни навици

Независимо дали играете лотария или казино игри, има голям шанс да пропилеете пари, вместо да спечелите голяма награда. Също така е лесно да се увлечете от вълнението от печалбата и да продължите да залагате парите си. Кейдън препоръча да избягвате хазарта или поне внимателно да планирате бюджета и да спрете, когато достигнете определена сума.

Лихва по кредитна карта

Кейдън обсъди как таксите за лихви по кредитни карти губят милиарди долари годишно. Последните данни за потребителските кредити на Федералния резерв показаха висок среден лихвен процент от 22,75% за тези, на които е начислена лихва през ноември 2023 г. Тя подчерта, че трябва да използвате картите отговорно, като не харчите повече, отколкото вече имате, за да покриете баланса.

Такси за закъснение на кредитна карта

Въпреки че администрацията на Байдън наскоро ограничи таксите за забавяне на кредитни карти, те все още са загуба на пари, която може да се предотврати с финансово планиране и автоматични плащания. Ако бъдете таксувани, попитайте кредитора си за потенциално облекчение.

Магазин за връщане

Връщането на артикули може да бъде неудобно и да ви струва пари под формата на такси за възстановяване или такси за доставка. Кейдън говори за това как някои хора в крайна сметка не завършват връщането и губят пари за неща, които дори не използват. Внимателно обмислете покупките, за да избегнете съжаление и потенциална възвращаемост.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии