Акцизът върху цигарите донесъл 30 млн. лв. повече през юли

БГ Бизнес
 

От фабриката за цигари в София през юли са произведени с 30 т повече от юни. Ръстът в продажбите гони 100 т.

Само за един месец постъпленията от акциз върху цигарите скочиха с 30 милиона лева. Двеста милиона лева доближава сумата на платения акциз през юли върху тютюневите изделия в регионалната митническа дирекция в София. Рекордният ръст е свързан с увеличението на вноса и на родното производство. Друг фактор е и фактът, че в началото на юли страната ни затвори безмитните магазини.

От фабриката за цигари в София през юли са произведени 460 тона, с 30 тона повече от юни. Ръстът в продажбите гони 100 тона. В "Благоевград БТ" са произвели и продали 691 тона цигари. Продукцията им е със 100 тона повече от произведената през юни. Приходите в хазната от двете фабрики е близо 95 млн. лева акциз, съобщиха от Регионалната митническа дирекция в София.

"Големите вносител, също около двайсетина тона отчитат увеличение на цигари, така че около 160 тона само за месец имаме увеличено потребление на територията на България и съответно заплатен акциз и ДДС", коментират от дирекцията.

Вносителите "Бритиш американ тобако", "Филип Морис" и "Карелия" общо са платили акциз от 75 милиона лева. Това е с 8 милиона повече от предходния месец.

Производителите се въздържаха от оценка дали ръстът в продажбите им всъщност е ефект от затварянето на безмитните магазини, от където до скоро пушачите се снабдяваха с по-евтини цигари. И според "Булгартабак", и според митничарите, юли е месец, в който големият брой туристи у нас влияе на данните за потреблението.

Дали българинът пуши повече цигари с платен акциз като траен ефект от закриването на безмитните магазини, специалистите ще могат да бъдат по-категорични в отговора си може би в края на септември.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст