1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Жените, които блеснаха в технологичния свят

Технологии

Техните истории са интересни и вдъхновяващи

Някои смятат, че жените не разбират от технологии. Това обаче далеч не е така и доказателство е фактът че  има много жени специалисти, които са доказали своята стойност в голямото разнообразие от професии. Представяме ви няколко от най-зашеметяващите дами, които са оставили името си в историята на програмирането:

Графиня Ада Лъвлейс

Чували ли сте за нея? Това е дъщерята на великия поет Джордж Байрон. И колкото и да е шокиращо, тя е била първия програмист в света. Родена е в Лондон през 1815 година. Като малка, Ада обичала да се свие в някой уединен ъгъл с писалка и тетрадка. Майка и се страхувала, че дъщеря й е наследила литературния талант на баща си и ще продължи неговото дело. Ада обаче въобще не се интересувала от поезията – тя била обсебена от идеята за самолета, който проектирала.

Снимка: Getty Images

Когато е била на 17 години, Ада се запознала с математика Чарлз Бабидж, който е познат като изобретателя на първия компютър. Момичето е превело труда на Бабидж – „Елементи от аналитичната машина на Чарлз Бабидж“. Интересното е, че самия превод бил придружен с нейни лични обяснения от 52 страници, пише iskamdaznam.

Наред с други неща, тя описва алгоритъма за изчисляване на числата на Бернули за да ги разбере компютъра. Нейната изчислителна последователност може спокойно да се счита за първата компютърна програма. Много от идеите на момичето станали основа за развитието на съвременното програмиране. В нейните записки за първи път в света се споменават неща като „работна клетка“, „подпрограма“, „цикъл“.

Хеди Ламар

Към рядката комбинация от зашеметяваща красота и забележителна интелигентност трябва да споменем и трудния характер на красавицата. Родена е през 1914 г. във Виена, в семейството на банкер и пианист. На 23-годишна възраст Хеди Ламар се преоблича като прислужница и бяга от съпруга си. Класика. Тя се премества от Германия в Съединените щати, променя сценичното си име. По пътя към Америка, Хеди подписа договор с холивудска филмова компания.

След избухването на Втората световна война, Хеди Ламар решила да служи на новата си родина. Въпреки това, тя е изправена пред популярен стереотип, че красотата е по-важна от математическия талант. Тя е назначена за изпълнението на облигации в отбраната. Актрисата е събрала в отбранителния бюджет седем милиона долара, благодарение на един забавен бонус, който предлагала: заплащайки 25 хиляди долара, клиентът е получавал целувка от холивудската звезда. Красавицата никога не е очаквала колко съдбоносна ще бъде срещата и с композитора и пианист Джордж Антийл. Двамата заедно патентоват техника, служеща за разширяване на спектъра и метод със скок на честотата – годината била 1942.

Антийл и Ламар измислят новия принцип на тайната комуникация, който даряват на американското правителство. Половин век по-късно властите премахват печата за сигурност от някои военни патенти, включително изобретението на Хенди Ламар. Идеята за тайна радиокомуникация е в основата на много съвременни разработки: Wi-Fi, Bluetooth.

Грейс Хопър

Като дете тя се славела с пословичното си любопитство. Така и си останала. Малката Грейс демонтира седем алармени часовници – с тези си действия доста озадачава майка си. Поради болестта на баща си, тя не искала да бъде поредната американска съпруга, която да не бъде нищо повече от домакиня. Достойната зестра обаче не била толкова важна, колкото доброто образование. Ето защо бащата избрал последното, което определило съдбата на дъщеря му. Талантливата Грейс Хопър бързо получила докторска степен в Йейл. Когато започнала Втората световна война, момичето отишло да служи във флота. През 1943 г. тя е прехвърлена в артилерийското компютърно бюро на Харвардския университет. Тя е сред първите програмисти на компютъра Марк I. Грейс Хопър е създала езика за програмиране COBOL, който все още е актуален. Първа използва термина „бъг“ в доклада си за грешка.

Мариса Майер

Умнатата блондинка счупва всички съществуващи стереотипи за женската интелигентност, ставайки главен изпълнителен директор на „Yahoo!“. Родена е в семейството на инженер и художник през 1975 г. в Уисконсин, САЩ. След като завършва магистратура в Станфорд, тя започва работа в Google, където става първата жена софтуерен инженер. По-късно тя работи от един отдел в друг, правейки уеб дизайн, занимавайки се с мениджмънт, маркетинг, обучение на персонал. В резултат неуморимата блондинка се оказва президент на отдела за разработка на IT продукти.

Мариса Майер се озовава в трудна ситуация, когато й предлагат длъжността на изпълнителен директор на Yahoo, защото била бременна. Известно е, че това не е предпоставка за развитието на кариера. Въпреки това, Мариса впечатлила борда на директорите. Ръководството на фирмата за миг не се усъмнило, че тя е тази, която ще изведе Yahoo от кризата. След като през 2017 г. напуска Yahoo, заедно със своя колега Мунос Торес тя създава Lumi Labs, който е технологичен бизнес инкубатор. Новата компания се базира в Пало Алто, Калифорния, а дейността и е фокусирана върху изкуствен интелект и потребителски медии. Тя дължи своята кариера преди всичко на характера си, който представлява невероятна „експлозивна смес“ от педантизъм и работохолизъм.

Ариана Хъфингтън

Писател, политически активист, медиен мениджър. На 16 години Ариана Хъфингтън заменя слънчевата Гърция с мъгливия Албион, за да учи в Кеймбридж. Студентка е в Girton College и активен участник в дискусионния клуб. След като получава магистърска степен по икономика, Ариана се заема с журналистика и започнала да пише книги. На 30 години се премества в Ню Йорк, където се запознава със своя бъдещ съпруг Майкъл Хъфингтън. Обещаващ политик, предприемач издигнат от Републиканската партия. Ариана, която помага на съпруга си в предизборната надпревара, активно използва опита си от дискусионния клуб, както и познанията си в журналистиката. Трябва да се отбележи, че по-късно тя променя политическите си възгледи. Ариана Хъфингтън се кандидатира за поста губернатор на Калифорния – достоен конкурент на републиканеца Арнолд Шварценегер.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии