1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Собственикът на Yandex ще напусне Русия в сделка за 5,2 млрд. долара

Технологии

Руският Google отбелязва най-голямото корпоративно излизане от страната

Yandex сключи сделка на стойност 475 млрд. рубли (5,21 млрд. долара) за продажбата на "руския Google" на група руски инвеститори, с което отбеляза най-голямото корпоративно излизане от страната, откакто Москва нахлу в Украйна преди почти две години, съобщава Reuters. 

Сделката, подготвена от Кремъл, ще доведе до преминаването на най-големия руски технологичен играч изцяло под руска собственост, включително фонд, който в крайна сметка е собственост на петролния концерн "Лукойл", отваря нов раздел, и ще затвърди оттеглянето на Yandex от западните технологични среди.

Някога разглеждана като една от малкото руски компании с потенциал да се превърне в глобален бизнес, листнатата на Nasdaq Yandex е разработила водещи онлайн услуги, включително търсене, реклама и превоз на пътници в Русия.

Нейният съосновател Аркадий Волож, който се премести от Русия в Израел през 2014 г., обяви руската инвазия в Украйна за "варварска" през август, което накара някои хора в Кремъл да настояват за национализация на Yandex, твърдят запознати с въпроса. 

Но в крайна сметка страхът от изтичане на технологични мозъци помогна да се предотврати тази перспектива и доведе до сложна сделка, според която бизнесът на Yandex, на който се падат над 95% от приходите, ще остане в Русия и ще премине под руски контрол.
Кремъл, който приветства сделката, води преговори с Yandex от около 18 месеца, за да се опита да отдели руските предприятия от Yandex NV, холандската компания майка.

Yandex винаги се е стремяла да се представя като свободна от влиянието на Кремъл - задача, която става все по-трудна, тъй като компанията се е превърнала в стратегически национален актив. 

Пазарната капитализация на Yandex се изчислява на 10,2 млрд. долара въз основа на тримесечната среднопретеглена стойност на акциите на компанията на Московската борса. В края на 2021 г., преди нахлуването на Русия, пазарната стойност на Yandex е доближавала 30 млрд. долара. 

Продажната цена отразява "задължителна отстъпка от поне 50% от "справедливата стойност"", заявиха от Yandex. Правителството на Русия трябва да одобри сделките, включващи продажби на чуждестранни активи, и изисква отстъпка от поне 50%.

Почти 88 % от структурата на собствеността на Yandex понастоящем е свободно търгувана, като сред акционерите има много западни фондове.
В изявлението на Yandex NV се казва, че сделката ще се състои от паричен еквивалент в размер на поне 230 млрд. рубли и до около 176 млн. акции клас А на Yandex NV.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии