1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Медицински персонал използва Apple Vision Pro по време на операции. Какво може да се обърка?

Медицински персонал използва Apple Vision Pro по време на операции. Какво може да се обърка?

Първото поколение iPhone и Apple Watch също имаха своите грешки, но нито една от тях не беше свързана с операция на човешкия гръбнак

 

Двама британски хирурзи твърдят, че са използвали новите очила на Apple на стойност 3500 долара, за да извършат първата операция във виртуална реалност във Великобритания. Екипът на лондонската болница "Кромуел", ръководен от ортопедите Фади Седра и Сайед Афтаб, е използвал Vision Pro, за да възстанови гръбначния стълб на пациент, съобщава Fast Company. 

Нито един от двамата хирурзи не е сложил сам устройството, наподобяващо ски очила, а го е поверил на медицинска сестра, работеща заедно с тях, съобщава Daily Mail.

Снимка: Reuters

Медицинската сестра Суви Верхо разказва пред вестника, че очилата са ѝ помогнали по време на  операцията, както и да следи къде се намират по време на процедурата и да избере правилните хирургически инструменти. Технологията на Apple обещава да бъде "промяна на правилата на играта", заключава тя и добавя: "Тя елиминира човешката грешка. Тя премахва догадките. Тя дава увереност в хирургията." 

Онлайн отзиви и клипове на технологични ентусиасти, които спортуват с Vision Pro в естествени условия, се разпространяват вече повече от месец. Миналия месец известният неврохирург от Флорида Робърт Масън и eXeX, самопровъзгласил се за лидер в областта на "подобреното хирургическо изпълнение със смесена реалност", публикуваха снимки, на които Масън действително носи очилата по време на операция на гръбначния стълб. 

Междувременно д-р Афтаб, хирургът от Лондон, твърди, че Vision Pro има потенциала да превърне медицинска сестра, с която не е работил досега, във ветеран от 10 години в операционната, превръщайки целия му екип в хирургически пилот във Формула 1: "Няма значение дали никога през живота си не сте били на пилот. Просто слагате очила." 

Тези хирурзи вече са постигнали чувство на сигурност с възможностите на Vision Pro в операционната зала. Но пациентите може би все още имат няколко въпроса, преди да се почувстват толкова комфортно, че да се запишат за операция с помощта на VR очила.

Например, какво ще стане, ако хирургът сложи Vision Pro за сложна операция на гръбначния стълб, след което се сблъска с една от софтуерните грешки, за които съобщават хората - или с това, което Марк Гурман, главният кореспондент на Bloomberg News за всичко, свързано с Apple, нарече "най-заблуждаващият продукт на Apple от първо поколение, който съм използвал"?

Една от тези грешки е проблемът с размазаното "преминаване", за който се твърди, че влияе на информираността на потребителя в реалния свят. Друг проблем е, че десният високоговорител прегрява до степен да бъде "неудобно топъл". Още един: проследяването на ръцете и очите става, по думите на главния редактор на Verge Нилай Пател, "непоследователно и разочароващо". И още едно: Главоболие, което е толкова силно след 10 минути употреба, че е накарало някои технологични журналисти да върнат своите чифтове.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии