1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

ЕК проверява платформата Х - какви са причините

ЕК проверява платформата Х - какви са причините

ЕК отбелязва, че днес за първи път преминава към подобна стъпка по законодателството за отговорността на онлайн платформите

Европейската комисия съобщи, че започва официална проверка дали платформата Х нарушава законодателството на ЕС за цифровите услуги в области, свързани с модерирането на съдържание, прозрачността на рекламите и достъпа до данни за изследователи, информира БТА. 

След предварителна проверка, обхванала и разпространението на незаконно съдържание покрай терористичните удари на "Хамас" срещу Израел, ЕК е решила да задълбочи оценката. Комисията ще провери спазването на задълженията за противодействие на разпространението на незаконно съдържание в ЕС, включително на дезинформация и опити за влияние над гражданското общество и изборния процес.

ЕК отбелязва, че днес за първи път преминава към подобна стъпка по законодателството за отговорността на онлайн платформите. Това законодателство, влязло в сила преди три години, не предвижда срок за приключване на новата проверка. Комисията допълва, че тази година Х бе определена за една от т. нар. много големи онлайн платформи със 112 млн. активни потребители месечно в ЕС

По силата на европейските правила платформите от този мащаб следва да установяват и оценяват всички постоянни заплахи за ЕС, възникнали от дизайна на тяхната услуга. Тези платформи трябва да съобщават на засегнатите физически или юридически лица в разумен срок за взимането на решения за промяна на разпространено от тях съобщение. 

Те са длъжни да осигуряват интерфейс, който не заблуждава и не подвежда потребителите, и не пречи на способността им да взимат информирани решения. Платформите трябва да поддържат едногодишен архив за рекламите, които са разпространявали и да предлагат достъп до данните за изследователи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии