1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Защо полетите ще останат скъпи?

Свят

Проучване анализира причините за задържането на високите цени

Цените на билетите за международни въздушни пътувания се очаква да останат високи това лято, най-вече заради продължаващия недостиг на нови самолети, установи проучване на германския застраховател "Алианц Трейд" (Allianz Trade), пише БТА, позовавайки се на ДПА.

Производителите се възстановяват бавно от спада в доставките през 2020 година - първата година на пандемията, и не се очаква през текущата година да достигнат глобалното предкризисно ниво от 1600 нови пътнически самолета, според застрахователната група.

За авиокомпаниите това вероятно ще означава връщане към рентабилността предвид силното увеличение на търсенето след края на ограниченията, свързани с коронавируса, и спадащите цени на самолетното гориво.

Според проучването превозвачите ще могат да продават отделните места на много по-високи цени, отколкото през 2019 година, което ще доведе до повишаване на техните печалби. Цените на билетите за полети между САЩ и Европа са поскъпнали средно с 23% през изминалата година, установява проучването.

Според прогнозите Международната асоциация на авиокомпаниите ИАТА (IATA) очаква отрасълът да е на плюс от 9,8 млрд. долара през 2023 година. За сравнение, преди пандемията авиокомпаниите отчетоха печалби от 26,4 млрд. долара през 2019 година с добро запълване на местата на самолетите.

Според оценките на ИАТА глобалният авиотрафик ще нарасне до 4,35 млрд. пътници през текущата година. Това би било само с 4% под нивата от 2019 година. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии