1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Заради концесия за 100 млн. евро - бивш албански зам.-министър на здравеопазването е арестуван

Свят

Той и още трима души са арестувани във връзка с концесията за стерилизация на хирургическо оборудване

Албания арестува бивш заместник-министър за съмнителна концесия на хирургическо оборудване, съобщава Balkan Insight. 

Специалната прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност SPAK съобщи, че е арестувала четирима души за концесия, подписана от Министерството на здравеопазването през 2015 г., а медиите съобщават, че единият е бивш заместник-министър на здравеопазването. 

Концесията беше оценена на 100 милиона евро, а бизнесменът, спечелил търга, Илир Рапай, е сред арестуваните.

SPAK каза, че престъпленията, за които са обвинени, са: „Злоупотреба със служебно положение“ в сътрудничество, „Нарушаване на равнопоставеността на участниците в публични търгове или търгове“ в сътрудничество и „Пасивна корупция на висши държавни служители или местни избрани служители“. Повдигнати са обвинения по този случай на общо осем души. 

На 23 декември 2019 г., няколко седмици след създаването на SPAK, „Nisma Thurje“ – гражданско движение, което по-късно се трансформира в политическа партия, потърси наказателна отговорност от служители на Министерството на здравеопазването, които са подписали договора за стерилизация на хирургично оборудване.

Докладът изразява подозрения, че длъжностните лица, участващи в този договор, подписан от министерството през 2015 г., са нарушили равнопоставеността на участниците в търгове, злоупотребили са със задълженията си и са извършили пасивна корупция, като са използвали публичната власт и за лична облага, както и като нанасящи големи финансови щети на държавния бюджет.

Договорът беше подписан през декември 2015 г. между бившия министър на здравеопазването Илир Бекджа и компанията Sani Service – чиито акционери са Investital LLC и италианските компании Servizi Italia, Tecnosanimed и U.Jet S.r.l.

Най-големият пакет с 40 на сто от акциите е собственост на Investital LLC – малка по това време компания, основана с капитал от 1000 евро в Косово от Илир Рапай.

В предишно разследване BIRN разкри, че Рапай се е върнал в Албания след изборите през 2013 г. и преди да спечели концесията, е установил контакти с бившия министър на здравеопазването Илир Бечай. 

Според доклад на Върховния държавен контрол оборудване на стойност над 107 милиона леки (1 014 149 евро), закупено от албанското правителство, е дарено на концесионера безвъзмездно и без никакви разпоредби в договора.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии