1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Венеция ще гласува дневна такса от 5 евро за туристите

Свят

Градът е с големина едва 7,6 кв. км, но през 2019 г. е посрещнал почти 13 млн. туристи

Очаква се италианският град Венеция да одобри въвеждането на дневна такса от 5 евро за посетителите в опит да контролира туризма, съобщава BBC. 

Всички посетители над 14-годишна възраст ще трябва да заплащат таксата и да резервират предварително влизането си в града. 

Снимка: Reuters

Членът на градския съвет, отговарящ за туризма, Симоне Вентурини заяви, че пробната мярка ще се прилага през пиковите туристически периоди през следващата година.

"Венеция е сред най-посещаваните европейски градове и затова страда най-много от прекомерния туризъм", казва той.

Прекомерният туризъм е признат за сериозен проблем за Венеция. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Градът е с големина едва 7,6 кв. км, но през 2019 г. е посрещнал почти 13 млн. туристи, по данни на Италианския национален статистически институт. Очаква се броят на посетителите да надхвърли нивата отпреди пандемията през следващите години. 

"Целта е да приканим еднодневните туристи да изберат непиковите дни", каза г-н Вентурини.

"Искаме да тестваме таксата и ако е необходимо, да я подобрим. Не можем да обсъждаме в продължение на още 40 години какво е най-добре да се направи."

По-рано тази година ЮНЕСКО заяви, че градът трябва да бъде добавен в списъка на застрашените обекти на световното наследство, тъй като въздействието на климатичните промени и масовия туризъм заплашват да предизвикат необратими промени в него.

През 2021 г. на големите круизни кораби беше забранено да влизат в историческия център на Венеция през канала Джудека, след като един кораб се разби в пристанището. Критиците също така твърдяха, че корабите причиняват замърсяване и подкопават основите на града, който страда от редовни наводнения.

Снимка: EPA/Reuters

Не е ясно обаче дали планът за въвеждане на дневна такса ще възпре туристите. 

Все повече жители на Венеция решават да напуснат града, тъй като туристите заплашват да завладеят историческия островен град. 

Гражданските сдружения Ocio и Venissa са започнали проучвания, за да проследят броя на леглата за туристи и броя на леглата за жителите на града.

Според последната актуализирана информация, докато леглата за туристи са 49 693, то за жителите са 49 308 - което означава, че леглата за туристите са повече от леглата за жителите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии