1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Вдига се инфлацията в Русия

Свят

Цените достигат максимум от април 2022 г. насам, услугите поскъпват с почти 10 %

Годишната инфлация в Русия се е ускорила през септември, покачвайки се до 6 %, докато през август бе на ниво от 5,15 %, предава БТА. Това е най-високото ниво на руската годишна инфлация от февруари, показват най-новите данни на Федералната статистическа служба на Русия (РОССТАТ), съобщи ТАСС. 

На месечна база потребителски цени в страната са се увеличили с 0,87 %, което представлява максимум от април 2022 г. През август т.г. месечният ръст на потребителските цени в страната бе значително по-слаб (0,28 %).

През септември цените на храните са се повишили с 0,86 % спрямо предходния месец, а на нехранителните стоки – с 1,09 %. На годишна основа цените и на хранителните, и на нехранителните стоки са се повишили съответно с 4,87 и 4,56 %. Най-значително са поскъпнали услугите в страната – с 9,66 % на годишна база.

В същото време дизеловото гориво в Русия е поскъпнало с 4,1 %, а бензина с 2,5 %, разкриват още данните. 

Миналия месец Руската централна банка (РЦБ) увеличи основната си лихва до 13 %, като отслабването на рублата добави към инфлационния натиск, причинен от затегнатия пазар на труда и силното потребителско търсене. Анализаторите очакват банката да увеличи ставката отново този месец.

Снимка: iStock

Руската валута се възстанови от спада, отбелязан по-рано днес, и успя да се затвърди до малко над 100 рубли за долар. В понеделник, 9 октомври, рублата отслабна до 18-месечно дъно спрямо повечето основни валути.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии