1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

В тази страна златните кюлчета се продават като топъл хляб в магазините и вендинг машините

Свят

Те се предлагат с поздравителни послания, пожелания за рожден ден - какви са цените

Освен рамен и колбаси, в южнокорейските магазини за бързооборотни стоки има нов популярен артикул в менюто - златни кюлчета.

Снимка: iStock

Най-голямата верига магазини за бързооборотни стоки в страната, CU, си сътрудничи с Корейската корпорация за монетосечене и печат на ценни книжа (KOMSCO), за да предлага на клиентите си мини златни кюлчета - и те се продават като топъл хляб, съобщава CNBC. 

Различни златни кюлчета с размер на нокът, тежащи между 0,1 и 1,87 грама, се продават в търговските обекти на CU от април насам. Златно кюлче с тегло 1,87 грама се продава за 225 000 вона (165,76 щатски долара), а кюлче с тегло 0,5 грама - за 77 000 вона.

Снимка: iStock

На цена от 113 000 вона за брой, според местни новини, кюлчетата от 1 грам са били разпродадени в рамките на два дни. Те се предлагат с поздравителни послания, пожелания за рожден ден и дори с дизайн за типовете личности. 

Хората на възраст около 30 години са били най-активни при закупуването на тези златни кюлчета, като са реализирали над 41 % от общия обем на продажбите от пускането им на пазара, според приложението за търговия за телефони Pocket CU. Хората на 40 години съставляват 35,2% от продажбите, следвани от хората на 50 години с 15,6%. На хората на 20 години се падат 6,8% от всички продажби. 

Търсенето на кюлчета и монети в Южна Корея се е увеличило с 27% на годишна база до 5 тона през първото тримесечие на тази година на фона на повишаващите се цени на жълтия метал, се казва в скорошен доклад на Световния съвет по златото. Това е най-резкият тримесечен ръст на покупките на злато в Южна Корея от повече от две години насам, отбеляза WGC.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии