1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Това са най-опасните дейности по време на пътуване

Свят

Търсите приключения? Имайте едно на ум с тези дейности

Ако търсите приключенски ваканционни дейности, които да подправят следващото ви пътуване, добрата новина е, че имате много избор. От къмпинг на скала до изкачване на швейцарските Алпи, рисковите приключения могат да доведат до незабравими преживявания. Не толкова добрата новина е, че за съжаление те може да ви струват повече от един крайник, пише Time out.

Но коя ваканционна дейност е най-опасна и смъртоносна?

За да разбере кои туристически дейности носят най-висок риск, уебсайтът за самостоятелни пътувания Nomadic Yak създаде индекс, използващ неща като данни за смъртността от рецензирани списания, експерти от индустрията, експерти по оценка на риска и нараняванията и правителствени организации, с фокус върху области като САЩ, Великобритания, Австралия и Европа.

Цифрите сочат, че най-опасната ваканционна дейност е... планинско и скално катерене, с един смъртен случай на всеки 3125 алпинисти.

През април тази година британската легенда по катерене Ноел Хана – който е изкачвал Еверест десет пъти – почина, докато слизаше от връх Анапурна. Планината очевидно има смъртност от 32 процента, много по-висока от Еверест.

Всъщност планинските райони като цяло са доста опасни. Други дейности, свързани със скалите, които попаднаха в списъка с опасности, бяха парапланеризъм, планинско колоездене и туризъм, които бяха на пето, шесто и седмо място. Дори знаменитостите не са имунизирани: миналата седмица бившият шотландски ръгбист Грейг Оливър почина след инцидент с парапланер в Южна Африка. И миналия месец беше потвърдено, че актьорът Джулиан Сандс е загинал при инцидент на планина Болди в Калифорния.

Така че, ако искате да избягвате рискови дейности, просто трябва да избягвате планините… нали? Не се страхувайте, но дейности като гмуркане в пещери, конна езда, скачане с парашут, каране на мотоциклет и известният фестивал Running of the Bulls в Испания също са в списъка.

Ето списъка с 20-те най-смъртоносни туристически дейности според Nomadic Yak.

Планинско и скално катерене
Пещерно гмуркане
Шофиране
Конна езда
Парапланеризъм
Планинско колоездене
Пешеходен туризъм
Каране на мотоциклет
Скачане с парашут
Бягане с биковете
Хранене (хранително отравяне)
Каране на джет
Запойно пиене (отравяне с алкохол)
Плуване (открити води)
Каране на сърф
Полети за разглеждане на забележителности (самолет и хеликоптер)
Рафтинг в бели води
Подводни обиколки
Гмуркане с шнорхел
Разходка с лодка (мотор)

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии