Слонове, звезди Мишлен и скъпи бижута: Индийските сватби са бизнес за милиарди

Слонове, звезди Мишлен и скъпи бижута: Индийските сватби са бизнес за милиарди

Очаква се Индия да стане третата по големина икономика в света до 2027 г.

 

Тези дни Анант Амбани, син на индийския милиардер Мукеш Амбани, се ожени за приятелката си Радхика Мърчант. Индия не е непозната за разкошните сватби, но подготовката и партитата за този конкретен съюз омайват страната.

Зашеметяващите списъци с гости, включващи милиардери от Силиконовата долина и боливудски звезди. Най-богатото семейство в Азия също демонстрира богатството си с изложба на бижута, напомнящи за отдавна отминалата епоха на махараджи и императори.

Семейство Амбани са поставили нов стандарт за големи индийски сватби.

„Сватбените партита в Амбани … имаха многостранно въздействие върху сватбената индустрия в Индия, като повлияха на тенденциите, засилиха търсенето на сватбени доставчици, популяризираха културното наследство и дори стимулираха икономическия растеж“, казва Тим Чи, главен изпълнителен директор на The Knot Worldwide, служба за сватбено планиране, цитиран от CNN.

Индийската сватбена индустрия процъфтява, откакто страната излезе от пандемията. Оценена на около 130 милиарда долара, сега тя е почти два пъти по-голяма от тази на Америка, въпреки че все още е по-малка от този на Китай, според доклад на Jefferies.

При около 15 000 долара средната индийска сватба струва повече от три пъти средния годишен доход на домакинството.

Повече от символ на статус

Сватбите могат да бъдат скъпи във всяка страна, но в Индия те са особено важни като символи на власт и статус.

Родителите в Южна Азия обикновено харчат значителна част от спестяванията си за сватби на децата си, но мащабът на много от тези събития сега е станал огромен, съвпадайки с възхода на Индия като икономическа сила.

„През последното десетилетие имаше голяма промяна в индийските сватби навсякъде“, каза Сима Тапария, брачен консултант, който стана известен в страната след участието си в хитовите документални сериали на Netflix „Индийско сватовство“. Вече е обичайно за богатите индийци да организират големи сватби на екзотични дестинации в чужбина и да канят боливудски актьори или известни музиканти, добави тя.

Индийските сватби често са разпределени в няколко дни, със среден списък с гости от 326, в сравнение със 115 в Съединените щати, според The ​​Knot Worldwide.

Мащабът е експоненциално по-голям, когато става въпрос за богатите, чиито сватби включват хиляди гости, чужди места и скъпи подаръци. Тридневното парти преди сватбата на Амбани в западния индийски град Джамнагар през март беше посетено от около 1200 високопоставени гости, включително Марк Зукърбърг и Бил Гейтс.

Тъй като Индия ще стане третата по големина икономика в света до 2027 г., екстравагантните сватби се очаква да станат още по-чести.

Според доклад на консултантската компания за недвижими имоти Knight Frank, броят на индийците с нетна стойност от поне 30 милиона долара ще нарасне с 50% през петте години до 2028 г., което е най-голямото увеличение в която и да е страна. 

Бизнес Видео Подкаст