1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Ще предприеме ли Пекин контрамерки срещу Вашингтон?

Свят

Джо Байдън забрани някои американски технологични инвестиции в Китай

Макар че пазарът в по-голямата си част подмина стъпката на президента Джо Байдън да забрани някои американски технологични инвестиции в Китай, редица американски инвеститори казват пред Reuters, че се притесняват, че Пекин ще предприеме ответни мерки или ще се откаже въобще от закупуването на американски технологии.

С цел да защити националната сигурност и да предотврати подпомагането на военната модернизация на Китай от страна на американския капитал и експертиза, в средата на седмицата Байдън издаде изпълнителна заповед, с която забрани новите американски инвестиции в Китай в чувствителни технологии, включително компютърни чипове, а други регулира.

Американските инвеститори не бяха разтревожени от първоначалните новини, като заявиха, че ограниченията на пръв поглед са по-либерални от очакваното и е малко вероятно да обхванат пасивните инвестиции в публични китайски акции, пише информационната агенция, но добавя: „Няколко мениджъри на портфейли обаче заявиха, че по-голямото притеснение е дали Китай ще отвърне на удара, както се е случвало в миналото“.

"Много зависи от това как Китай ще реши да реагира на това. Сериозна технологична война между страните е голям негатив и администрацията изглежда се опитваше да направи това изявление, без да предизвиква твърде много възмущение в Китай", казва Рик Меклер, партньор в Cherry Lane Investments в Ню Джърси.

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии