1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

Руски съд глоби Уикипедия за статия за войната в Украйна

Свят

В Русия се водят дебати за забраната на Уикипедия

Московски съд глоби фондация Уикимедия (Wikimedia) за отказ да премахне статия в рускоезичната Уикипедия (Wikipedia), наречена „Руската окупация на Запорожка област“, ​​казва CNN.

Фондацията, която притежава Уикипедия, онлайн енциклопедията, която има страници на около 300 езика, включително руски, беше глобена с 2 млн. рубли (24 500 долара).

В съдебните документи се твърди, че Уикимедия е отказала да премахне "материали" за военните действия "в рамките на специалната военна операция" в Украйна и за влизането на Запорожка област, каза ТАСС.

Лейгана Микстър, старши правен мениджър в Уикимедия, потвърди глобата пред CNN и каза, че през последните месеци фондацията е получила „постоянен поток от заповеди за сваляне, насочени към съдържание с добри източници на Уикипедия и проекти на Уикимедия.

Снимка: БГНЕС

Уикимедия е била глобена в Русия и миналата седмица и през февруари.

В Русия се водят дебати за забраната на Уикипедия. Запитан за възможността за затваряне на уебсайта в страната, Кремъл каза миналата седмица, че първо трябва да се разработи руска алтернатива.

Русия се нуждае от собствен еквивалент на онлайн енциклопедията поради опасенията на Кремъл относно „неточностите, изкривяванията“ и „историческите и фактическите грешки“ в Уикипедия, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5