1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Решено: Мадрид пести ток и остава с тъмни витрини след 22 ч.

Свят
 

Страната предвижда охлаждане до 27 градуса през лятото

В Испания от днес е в сила планът за спестяване на ток, одобрен от централното правителство на премиера социалист Педро Санчес. Опозицията се обяви против мерките и поиска подробности за тяхната ефективност. Мненията сред гражданите също не са еднозначни, съобщава БНР. 

Мадрид ще бъде единствената европейска столица с тъмни витрини след 22 часа, възразиха срещу мерките от регионалното правителство с намерението да обжалват мярката пред Конституционния съд. Централните власти обаче обявиха, че не се притесняват от тези и други критики на опозицията, тъй като според тях планът е изцяло в рамките на закона освен това предвижда гъвкаво прилагане с редица изключения. Спестяването например не засяга осветлението на паметниците.

Емоционални коментари предизвика фиксирането на температурата в обществените помещения.

Предвижда се отопляването им до най-много 19 градуса през зимата и охлаждане до 27 градуса през лятото.

"Всички ще се сварим живи, 27 градуса - това е лудост".

С температурата на климатиците е свързано още едно изключение - допуска се тя да варира в зависимост от сектора, тъй като приоритет се дава на нормативните документи за условията на работното място.

Много граждани обаче подкрепят плана:

"Мисля, че мерките са оправдани, като се има предвид ситуацията с климата".

Кабинетът продължава да настоява, че ограниченията са в синхрон с европейските ангажименти на Испания, породени от войната в Украйна. В прилагането на плана ще има период на адаптация, но после при неизпълнение ще влязат в сила високи глоби от 60 хиляди до 100 милиона евро.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии