1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Рекордно висок ръст на цената на какаото: Ще поскъпне ли шоколадът?

Рекордно висок ръст на цената на какаото: Ще поскъпне ли шоколадът?

Цените започнаха да се покачват през втората половина на 2022 г. Оттогава те са се удвоили, достигайки исторически максимум през януари 2024 г.

Анализаторите смятат, че цената на основната съставка на шоколада може да продължи рекордно високия си ръст, като все още няма признаци за значително намаляване на търсенето, съобщава CNBC. 

Опасенията за предлагането на какао в Западна Африка, където се произвеждат около 3/4 от световното производство, доведоха до ръст на пазара през последните месеци.

В Ню Йорк фючърсите върху какаото възлизат на 6 549 долара за метричен тон. Контрактът, който миналия месец за пръв път надхвърли 6 000 долара, е поскъпнал с повече от 57 % от началото на годината.

Донякъде е изненадващо, че историческият ценови скок все още не е възпрепятствал глобалното търсене. 

"Обикновено, когато става въпрос за каквато и да е селскостопанска стока, може да се очаква намаляване на търсенето при тези астрономически високи цени, но при какаото това не се наблюдава", заяви Пол Джулс, анализатор на суровини в Rabobank".

"Може да се каже, че една от причините, поради които какаото се задържа сравнително добре по отношение на търсенето, е, че потребителите вероятно го купуват по принуда, така че не виждаме при него същата динамика на търсенето като при много други стоки", добави той. 

"Освен това при много от тези процеси има предварително сключени договори. Така че те все още обработват, все още имат фабрики, които трябва да използват и да работят, така че не е задължително да видим това веднага в цифрите."

Джулс от Rabobank заяви, че очаква известно намаляване на търсенето през втората половина на годината, като добави, че настоящата картина на търсенето и предлагането е "много, много напрегната".

Американската компания Hershey, една от най-големите шоколадови компании в света, издаде предупреждение за печалбата си миналия месец заради покачващите се цени на какаото. В изявлението си от 8 февруари производителят на фъстъчените чашки "Рийз" заяви, че цените на какаото се очаква да ограничат ръста на приходите през тази година.

Колко по-високи могат да бъдат цените на какаото? 

"Основният въпрос, а също и най-трудният, е колко по-високи могат да бъдат цените на какаото", каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в ING.

"Те трябва да достигнат нива, при които да започнем да наблюдаваме значително намаляване на търсенето. Вече наблюдаваме някои от тези тенденции, но те явно не са достатъчни, за да върнат пазара в равновесие и да намалят опасенията за ограничаване на предлагането." 

Патерсън заяви, че предлагането на какао от Западна Африка остава "голямото притеснение" сред участниците на пазара. Това е така, тъй като се смята, че на Кот д'Ивоар се падат около 44% от световното предлагане, докато Гана държи дял от около 14% от производството, отбеляза той.

Снимка: Getty Images

"Миналата година по-силните от обичайното валежи породиха опасения за въздействието им върху реколтата, като се увеличиха случаите на болестта "черни шушулки". Проливните дъждове доведоха и до проблеми с доставката на какаото до пристанищата", каза Патерсън.

"Тази година по-сухoто време и силните ветрове от типа "Харматан" предизвикват само още по-големи опасения относно развитието на настоящата реколта."

Снимка: Getty Images

Свързаното с Ел Ниньо засушаване в голяма част от Югоизточна Азия, Индия, Австралия и части от Африка подхрани покачването на цените на меките суровини като какаото, захарта и кафето през последните месеци.

Феноменът Ел Ниньо е естествен климатичен модел, който се проявява, когато температурата на морето в източната част на Тихия океан се повиши с 0,5 градуса по Целзий над дългосрочната средна стойност. То може да проправи пътя към повече бури и суши.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии