1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Проучване: 70 човека на ден са ставали свръхбогати през 2023 г.

Свят

Жените представляват едва 11% от свръх богатите хора в световен мащаб

Близо 70 души на ден са се присъединявали към редиците на свръхбогатите през миналата година, разкрива Knight Frank.

Новоприетите членове увеличиха броя на свръх високодоходните лица (UHNWI) в световен мащаб с 4,2% до около 627 хил. души, съобщи групата за недвижими имоти в последния си доклад за богатството,съобщава Business Insider. 

За да бъде класифициран като свръхбогат човек, се изисква нетна стойност на имуществото му да бъде поне 30 млн. долара. Въпреки това са необходими само 5,8 млн. долара, за да се класирате сред 1% от най-заможните американци, казва Knight Frank.

Северна Америка бележи най-бърз ръст сред регионите в света, като броят на свръх богатите се е увеличил със 7,2 %. Това отразява силното представяне на американските акции и оживената американска икономика, тъй като инфлацията се охлади, надеждите за напредък в областта на изкуствения интелект и намаляване на лихвените проценти нараснаха, растежът се оказа устойчив, а безработицата остана на исторически ниски нива.

"Подобряването на перспективите за лихвените проценти, стабилното представяне на американската икономика и рязкото покачване на капиталовите пазари спомогнаха за създаването на богатство в световен мащаб", заяви Лиъм Бейли, глобален ръководител на отдела за проучвания в Knight Frank, в съобщение за медиите. 

Заможните хора се възползваха от поскъпването и на други активи. Златото поскъпна с 15 %, биткойнът скочи със 155 %, стойността на жилищните имоти на водещите пазари в света се повиши с 3,1 %, а наемите нараснаха три пъти по-бързо от дългосрочната си средна стойност, заяви Knight Frank.

От друга страна, индексът на Knight Frank Luxury Investment Index претърпя рядък спад от по-малко от 1%. Докато цените на произведенията на изкуството, бижутата и часовниците се повишиха, стойността на уискито, автомобилите, чантите и мебелите намаля. 

Милениълите ще станат по-богати

Knight Frank прогнозира също така 28% ръст на общия брой на богатите хора през следващите пет години, воден от Индия и Китай.

Освен това компанията обяви прехвърлянето на активи на стойност 90 трилиона долара от по-старите поколения към милениълите през следващите две десетилетия, което според нея ще създаде "най-богатото поколение в историята".

Интересно е, че жените представляват едва 11% от свръх богатите хора в световен мащаб, въпреки че този дял е нараснал от 8% преди по-малко от 10 години.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии