1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Полска енергийна компания съобщава, че газовите хранилища на страната са пълни на 99%

Свят
 

Делът на природния газ, внесен през източната граница на Полша, се сви от 57% на 37% за година

Полската енергийна компания PGNiG обяви днес, че е договорила 800 милиона куб. м. природен газ да бъдат транспортирани през последните три месеца на годината по новия газопровод "Балтик пайп", който ще свързва Полша и Норвегия, съобщи Reuters.

"През четвъртото тримесечие на тази година ще бъде използван приблизително между 30 и 38% от капацитета на "Балтик пайп", което се равнява на около 800 милиона кубични метра газ", заяви представител на полския газов оператор.

Планирано е "Балтик пайп" да бъде пуснат в експлоатация през октомври. 

Газовите хранилища в Полша са запълнени на 99%, съобщи от своя страна Артур Чеслик, вицпрезидент на полската енергийна компания по стратегическите въпроси. Той уточни, че тази година това ниво е постигнато по-рано от обичайното.

"В Полша няма да има недостиг на природен газ през предстоящата зима", заяви вицепрезидентът на PGNiG по финансовите въпроси Пшемислав Вацлавски, цитиран от БТА. 

Енергийната компания съобщи, че е отбелязала "радикална промяна" при чуждестранните си доставчици на газ. 

"Делът на природния газ, който се внася през източната граница на Полша, се сви до 37% при 57 на сто година по-рано. Същевременно делът на втечнения природен газ, който внасяме, се увеличи на 34% при 25 на сто през същия период на 2021 г.", се казва в съобщение на компанията.  

През април Русия спря газовите доставки за Полша с мотив, че във Варшава не желаят да заплащат за тях в рубли.

След спирането на преките доставки, Полша получава руски газ реверсивно от Германия по газопровода "Ямал-Европа".

Години преди инвазията на Русия в Украйна през февруари, Полша започна да търси алтернативни източници на природен газ, за да намали своята зависимост от руските доставки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии