1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Христов: Ако закъснеем с пускането, газ по интерконектора ще потече от 1 ноември

БГ Бизнес
 

По думи на министъра на енергетиката графикът за пускане на интерконектора ще бъде внесен днес

До края на деня официално графикът за пускане на интерконектора ще бъде внесен в министерство на енергетиката и МРРБ, каза служебният министърът на енергетиката Росен Христов по време на инспекцията на българския участък на Междусистемната газова връзка България – Гърция.

„По този график ще следим изпълнението и ще подпомагаме с всички наши експерти, за да може проектът да бъде пуснат до 1 октомври“, каза той и допълни, че ако закъснеем с пускането газът ще потече от 1 ноември и това ще нанесе щети.

По негови думи за сега пускането се движи по график, но от тук ще трябва всяка седмица да бъде проследяването на следващия график.

Снимка: Министерство на енергетиката

„В момента системата не работи като газопровод, а като цистерна за да се провери, дали има изтичане и този газ, вътре е с цел тестове“, отговори Христов на въпрос дали по междуситемната връзка 

„Очакваме в средата на септември да бъде получен Акт 15, но това не е конфортен период, защото малкото отклонение от този график може да бъде проблем“, каза министърът.

Той изтъкна 4 важни точки, които трябва да бъдат изпълнени до въвеждането в експлоатация:

„На първо място всичко тук, което не е завършено не пречи за функционирането на системата и това е само въпрос на комфорт за хората, които работят тук, но не и за експолоатацията“, каза той.

Инспекция на интерконектора

По думи на министъра е ключово да бъде пусната система, която управлява крановете.

„Тя в момента е в тестови режим и наета компания от министерството на 14 септември ще дойде на направи пълен контрол на системата, а ние ще си извършим допълнителни тестове, за д апотвърдим състоянието“, каза той.

Той каза, че вторият елемент е свързването с втори оптичен кабел в последваща фаза.

Снимка: Министерство на енергетиката

Третият елемент е отстраняването на всички забележки, свързани с безопасността.

Четвъртият елемент е одобрението на пълната докумнетация и лицензи за получаване на Акт 15 и Акт 16 и всички лицензи в последващи етапи на проекта.

Къде ще разтоварваме танкерите с втечнен газ?

„До 19-ти трябва да намерим терминали за втечнен газ“, каза Христов, който съобщи, че е разговарял с министъра на енергетиката на Турция и очаква отговор. По негови думи първите два танкера са били разтоварени в Турция, но за тези които идват сега няма запазени терминали нито в Турция, нито в Гърция.

Преди два дни министърът се е срещнал и с представител на Азербайджан за увеличаване на доставките, както и с няколко турски компании за краткосрочни доставки.

По негови думи вече има и доста добри оферти за газ, подадени под търговата цена ма търга на „Булгаргаз“.

„От новото ръководство на „Булгаргаз“ се изисква да отговаря по-добре на флуктациите на пазара.“, каза Христов. Защо трябваше да се чака служебно правителство, като сроковете можеше да се уговорят още в началото", заяви Христов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии