1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

По-скъпите захар и какао вдигнаха цените на бонбоните за Хелоуин. Защо?

По-скъпите захар и какао вдигнаха цените на бонбоните за Хелоуин. Защо?

Цената на бонбоните е нараснала със 7,5% спрямо миналата година и с 20% спрямо 2021 г.

 

Сухото време в Южна Америка и някои други части на света, на които се отглеждат какао и захар, повиши цената на ключовите съставки на бонбоните.

Ниските количества валежи на места като Мексико, Индия и Кот д'Ивоар може да доведат до по-малко и по-скъпи бонбони за Хелоуин, тъй като разочароващите реколти от захар и какао повишиха цените им, казва New York Times. 

Снимка: iStock

Цената на бонбоните е нараснала със 7,5% спрямо миналата година и с 20% спрямо 2021 г., според последните данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ. Това е по-стръмно изкачване дори от това на инфлацията и се дължи на скока в цените на двете ключови съставки, които са на най-високите си нива на едро от десетилетия.

Това се дължи на слабите реколти, произтичащи от горещото и сухо време и високата цена на тора, наред с други фактори. Захарната тръстика, която се преработва в захар, и какаото, ключова съставка в шоколада, са особено чувствителни към периоди на ниски валежи в тропическите региони, където растат тези култури, като части от Азия, Централна Америка и Западна Африка.

Снимка: Pexels

САЩ разчитат на вноса на захар от Мексико, където производството спадна с повече от 15% тази година в резултат на сушата. Цената на суровата захар, търгувана на световните пазари, наскоро около 27 цента за един паунд и е най-високата от 2011 г.

Части от Азия, дом на няколко водещи производители на захар, също страда от сухо време, което засяга реколтите. Индия, един от най-големите производители на захар в света, ограничи износа, за да защити вътрешните си доставки.

Снимка: Pexels

За производителите на бонбони захарта е дори по-поносимата съставка от какаото, защото когато захарната тръстика е оскъдна или скъпа, индустрията може да разчита на захарно цвекло, култура, която расте в по-студен климат и също може да бъде рафинирана в захар.

Снимка: Pexels

Какаото расте само в райони близо до екватора, предимно в Западна Африка, която беше ударена от суша през последната година. Ефектът върху цените е сериозен: на стоковите пазари какаото наскоро се търгува над 3800 долара за метричен тон, най-високото от 70-те години на миналия век.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии