1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Pepsi прекратява производството си в Русия

 

През 2021 г. Русия беше третият по големина пазар на базираната в Ню Йорк Pepsi

Американската компания Pepsi спря производството на Pepsi, 7UP и Mountain Dew в Русия почти шест месеца след като заяви, че ще спре продажбите и производството, заради войната в Украйна, съобщава Reuters.

В магазините на търговците на дребно и фитнес залите в Москва и извън нея могат да се открият кутии и бутилки Pepsi с отпечатани дати на производство от юли и август от фабрики в Русия.

Последната дата, на която се натъква Reuters e на продукти на Pepsi от 17 август.

Американската компания заяви, че е спряла производството на концентрати за PepsiCola, Mirinda, 7Up и Mountain Dew в Русия.

Снимка: Reuters

„Впоследствие всички напитки бяха изчерпани в Русия и производството приключи“, каза говорител на Pepsi на 8 септември, първите публични коментари по въпроса, откакто компанията обяви в началото на март, че спира производството, продажбите, промоционалните дейности и рекламата в Русия.

Собственик на фитнес зала в Москва каза, че е направил поръчка на Pepsi още в средата на август.

Западът не е санкционирал храните и напитките като част от мащабните мерки, целящи да накажат Русия за действията ѝ в Украйна.

Но продължаващата наличност подчертава сложността на оттеглянето от една от най-големите страни в света. През 2021 г. Русия беше третият по големина пазар на базираната в Ню Йорк Pepsi след САЩ и Мексико.

По-рано през лятото магазините в столицата все още разпродаваха запаси от чуждестранна бира, месеци след като пивоварите обявиха, че ще спрат производството.

Производството на базирания в Атланта конкурент Coca-Cola в Русия също продължи, след като през март заяви, че ще спре дейността си.

През март Pepsi заяви, че ще продължи да продава продукти от първа необходимост, като мляко и други млечни продукти, бебешко мляко и бебешка храна в Русия. Компанията оперира в Русия повече от 60 години и напитката й беше един от малкото западни продукти, разрешени в Съветския съюз преди разпадането му.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии