
Зеленски обяви колко са доходите на семейството му за годината
На какво се дължи увеличението на доходите спрямо 2023 г.
Бихте ли опитали някоя от тях?
Любителите на храната познават вкусните храни от световната кухня. Докато пицата, пастата и сушито са вкусни и популярни, има някои храни, които звучат меко казано странно. Някои от тях звучат направо отвратително.
Casu Marzu – Италия
Известно като „личинково сирене“, Casu Marzu е традиционно сардинско сирене, което вътре има живи ларви на насекоми.
Тези ларви улесняват ферментацията, разграждайки мазнините на сиренето, за да създадат мека, кремообразна текстура. Въпреки силния си вкус и потенциалните рискове за здравето, местните го смятат за деликатес, пише Еxplo-re.
Балут – Филипините
Балут е оплодено патешко яйце с частично развит ембрион, сварено и изядено директно от черупката. Този деликатес е популярен във Филипините и части от Югоизточна Азия, често подправен със сол или чили и оцет.
Смята се, че е афродизиак и обикновено се продава от уличните търговци.
Хакарл – Исландия
Hakarl е ферментирало месо от гренландска акула, което е токсично, ако се консумира прясно поради високите нива на урея и триметиламин оксид.
Традиционното исландско приготвяне включва ферментация на месото в продължение на няколко месеца, за да се намали токсичността, което води обаче до силна остра миризма.
Пържени тарантули – Камбоджа
Произхождащи от епохата на Червените кхмери, когато храната е била оскъдна, пържените тарантули са се превърнали в популярна закуска в Камбоджа.
Паяците се овкусяват със захар, сол и чесън, преди да се изпържат до хрупкава кора. Твърди се, че вкусът им е подобен на раци и са се превърнали в туристическа атракция в региони като Скуон, известен като „Спайдървил“.
Century Egg – Китай
Известни още като „стогодишни яйца“, това са патешки, пилешки или пъдпъдъчи яйца, консервирани в смес от глина, пепел и негасена вар за няколко седмици до месеци. Процесът превръща жълтъка в тъмнозелен или сив цвят с кремообразна консистенция, а белтъка в тъмнокафяво полупрозрачно желе.
Въпреки силния си вкус и мирис, те са деликатес в китайската кухня.
Хагис – Шотландия
Хагис е пикантен пудинг, съдържащ овче сърце, черен дроб и бели дробове, смлени с лук, овесени ядки и подправки. Традиционно се сервира с „непс и тати“ (ряпа и картофи) и е националното ястие на Шотландия.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
На какво се дължи увеличението на доходите спрямо 2023 г.
Кои модели на Ferrari няма да бъдат засегнати от промяната?
Компанията създава смес, която подпомага растежа на растения