1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

От тази вечер бензиностанциите в Италия – блокирани за 48 часа

Свят

Италиански синдикати призоваха своите членове да не позволяват на клиенти на бензиностанции сами да зареждат гориво

Бензиностанциите в Италия днес започват 48-часова стачка, която е обявена от собствениците им в знак на протест срещу мерките на италианското правителство за справяне с енергийната криза, който те определят като "срамна клеветническа кампания", обявиха три профсъюза, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Стачката започва в 19:00 часа (20:00 часа българско време) и ще продължи две денонощия, до четвъртък вечерта (26 януари).

Италиански синдикати призоваха своите членове да не позволяват на клиенти на бензиностанции сами да зареждат гориво по време на стачните действия. Протестът е в отговор на действията, които правителството на Джорджа Мелони предприема, за да ограничи поскъпването на горивата. В рамките на тези мерки на италианската финансова полиция е наредено да проверява бензиностанциите за вероятно спекулативно повишаване на цените на горивата. 

Снимка: Reuters

Днес средната цена на литър дизелово гориво в Италия е 1,981 евро, а на литър безоловен бензин 95 е 1,937 евро, по данни на специализирания сайт it.fuelo.net.

Освен това, на база ежедневните данни италианските власти ще изчисляват средна стойност на горивата, която операторите на бензиностанции ще бъдат длъжни да показват на ценовите табла наред с продажните цени, които те се определили за своя търговски обект. Фирмите, които нарушат многократно това изискване, ще бъдат санкционирани. Бензиностанциите им ще бъдат запечатвани от властите за срок от 7 до 90 дни. 

Снимка: Reuters

Италианските профсъюзи, които организират стачката, твърдят, че правителствените мерки наказват фирмите от сектора на дребно с горива, но не помагат на потребителите.

Снимка: Reuters

Правителството на Италия предприема мерки, след като в началото на януари цената на горивата, продавани на бензиностанции в страната, се повиши рязко.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии