Новите коли ще поскъпнат средно с 3000 евро

Новите коли ще поскъпнат средно с 3000 евро

Защо се налага това?

 

Анализаторите от Западна Европа са категорични, че цените на новите автомобили ще се покачат заради новите правила за безопасност, наложени от ЕС.

Така се очаква в скоро време цените да скочат с поне 10% или 3000 евро за кола от средния клас с добро оборудване, която днес вече е около 30 000 евро.

През последните години необузданата инфлация доведе до рязко покачване на цените на автомобилите поради нарастващите разходи за суровини, енергия и недостиг на части Средно малките коли са поскъпнали с 41% през последните 4 години, според независимата организация T&E (Transport & Environment), пише "24 часа".

Забележително е, че електрическите автомобили също са скочили, и то само за една година средно със 7,7%. Европейската директива GSR2 (Общ регламент за безопасност), която влиза в сила от юли, ще доведе до нови увеличения на цените. Тази нова наредба включва серия от модификации на новите модели. Това са известните помощни средства за шофиране или т.нар. ADAS.

Вече ще има черна кутия в колите, която ще записва всички данни на превозното средство, но също и автоматично адаптиране към ограниченията на скоростта, засичане на трафика при движение на заден ход, система за предупреждение за сънливост или дори автоматично аварийно спиране.

За последното обаче ще е необходимо да се изчака до 7 юли 2026 г., за да може разпознаването на пешеходци и велосипедисти също да стане задължително за всички нови возила, тоест тези, одобрени преди 7 юли 2024 г. От страна на пасивната безопасност също има промяна, тъй като краш тестовете ще станат по-тежки. Това означава, че производителите трябва да интегрират разширена зона на удар в случай на инцидент с главата на пешеходец, за да намалят риска от нараняване.

Ще се изисква също изпитване за заден удар, за страничен удар в стълб и за челен удар по цялата широчина на колата.

И тук марките ще трябва да инвестират още повече средства, за да покрият краш тестовете и вероятно ще направят колите още по-тежки. Освен това тези структурни промени ще бъдат най- скъпите. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст