1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Норвежката Equinor е първата голяма петролна компания, която напуска Русия

Свят

Компанията заяви намеренията си няколко дни след началото на войната в Украйна

Норвежката Equinor е първата голяма петролна компания, която прекратява изцяло руските си проекти, съобщава Reuters. Двете компании извършваха съвместна дейност в Русия от години. В прессъобщение на Equinor обаче се посочва, че то вече няма никаква дейност в руския енергиен сектор.

Компанията заяви намеренията си да се откаже от съвместни проекти с „Роснефт“ още в първите дни след войната в Украйна. През март норвежкият гигант спря да търгува с руски петрол, а през май съобщи, че е прехвърлил активите си в съвместните предприятия с „Роснефт“ на руската държавна компания.

Equinor не е първата петролна компания, която е заявила, че ще прекрати работата си в Русия. Shell и BP заявиха също, че ще напуснат руския пазар заради войната в Украйна. Досега обаче нито една от тях не го е направила.

Френската TotalEnergies, която е изправена пред критики у дома за това, че държи голяма част от активите си в Русия, обяви на 26 август, че се е съгласила да продаде дела си от газовото находище в Сибир на местния партньор Novatek.

Междувременно руският президент Владимир Путин издаде указ, който забранява на компании от „враждебни“ страни, каквито са всички от ЕС, да продават своите активи в някои иконимически сфери, включително и енергетиката. Правилата обаче позволяват и някои изключения.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии