1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Недостиг на служители в супермаркетите във Великобритания

Свят

Въпреки безплатното хранене по време на смята и по-високата минимална заплата, наемането на работници остава проблем

Във Великобритания инфлацията при храните отново чупи рекорди, а супермаркетите имат затруднения с наемането на работници.

Инфлацията при цените на храните на Острова достигна 11,6% през октомври, като най-високо е постъпването на чая в торбички, млякото и захарта, наред с пресните храни, показват данните на Британския консорциум на търговия на дребно и компанията Nielsen, съобщава БНР.

През септември инфлацията при храните бе 10,6 на сто. Рекордът отново се държи от пресните храни – инфлация от 13,3 %.

Снимка: iStock

Изпълнителният директор на консорциума Хелен Дикинсън заяви, че октомври е бил труден месец за потребителите, чиято грижа са били не само с повишените сметки за енергия, но и по-скъпите продукти. Бившият изпълнителен директор на веригата супермаркети Asda Анди Кларк пък предупреди, че няма изгледи скоро инфлацията на намалее и предрече трудна Коледа за британците.

Снимка: iStock

В същото време супермаркетите съобщават, за проблем с наемането на работници преди задаващия се натоварен период преди Коледа. От веригата Sainbury's заявиха, че са открили позиции за 18 000 сезонни работници. През септември веригата за втори път през годината вдигна минималната заплата плюс безплатно хранене по време на смените и отстъпки от цените в магазините, но наемането на работници продължава да е проблем.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии